Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aggodalommal követi az EB a romániai jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket

Aggodalommal követi az EB a romániai jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket Románia

Az Európai Bizottság (EB) aggodalommal követi a romániai jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket, és azt javasolja a román hatóságoknak, hogy tereljék vissza a reformfolyamatot a helyes irányba – nyilatkozta pénteken Margarítisz Szkínász EB-szóvivő.

Az Európai Bizottság szokásos napi sajtóértekezletén Szkínász hangsúlyozta, Romániának tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek negatív hatással lehetnek az elmúlt években elért fejlődésre.

Hirdetés
Hirdetés

Az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) csütörtöki bejelentésére reagálva, miszerint bizonyítékok hiányában megszüntették az EB több hivatalossága ellen, feljelentés alapján indított eljárást, a szóvivő azt mondta, tudomásul vették a döntést, ugyanakkor azonban emlékeztetett, hogy „a román hatóságoknak nincs semmiféle illetékességük ezekben az ügyekben”.

A Klaus Johannis államfő által bejelentett és az európai parlamenti választások napjára, május 26-ára tervezett népszavazás kapcsán Margarítisz Szkínász rámutatott, a referendumok kiírása a tagállamok döntése. „A Bizottság mindig tiszteletben tartja a nép demokratikus akaratát. Ami pedig a referendumot illeti, az igazságügyi reformmal, illetve a romániai jogállamiság helyzetének általános romlásával kapcsolatos álláspontunk jól ismert” – fogalmazott.

A szóvivő ugyanakkor megerősítette, hogy az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans és Viorica Dăncilă román miniszterelnök telefonon egyeztetett csütörtökön a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletről. A felek megállapodtak abban, hogy folytatni fogják a tárgyalást a témáról.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük