Hirdetés
Hirdetés

A Velencei Bizottsághoz fordul a PNL

A Velencei Bizottsághoz fordul a PNL Románia

A Velencei Bizottsághoz készül fordulni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet ügyében – közölte kedd este Ludovic Orban.

A liberális pártelnök azt mondta, a szerdai nap folyamán véglegesítik a Nép Ügyvédjéhez intézendő megkeresést, amelyben vázolják a rendelet általuk alkotmányellenesnek vélt kitételeit, majd tájékoztató levelet küldenek az ügyben a Velencei Bizottságnak is. “A független szakértőknek tudniuk kell, hogy perverz módon olyan módosítások igazolására használták fel az ő presztízsüket, amelyek valójában ellentmondanak a Velencei Bizottság ajánlásainak” – fogalmazott Orban a Digi 24 televízió kedd esti műsorában.

Orban párttársa, Cătălin Predoiu képviselő szerint a rendelettel Tudorel Toader igazságügyi miniszter tulajdonképpen “bezárta” az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA).

“A rendelet hazaküld többtucatnyi DNA-ügyészt, ezáltal nyomozásokat állít le, elbátortalanítja a teljes intézményt és ösztönzi a korrupciót” – írja egy Facebook-bejegyzésben a volt igazságügyi miniszter.

A három igazságügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben, egy nappal azután, hogy a kabinet elfogadta azt.

A jogszabályba foglaltak ismertetésekor Tudorel Toader rámutatott, az egyrészt összhangba hozza egymással a nemrég módosított három igazságügyi törvény – a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, az igazságszolgáltatás működéséről szóló, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló jogszabály – bizonyos előírásait, másrészt beépíti ezekbe a Velencei Bizottság néhány ajánlását, illetve a CSM írásban benyújtott igényléseit.

Az egyik módosítás értelmében a jelenlegi 8 év helyett legalább 15 év szolgálati idő kell ahhoz, hogy egy ügyész a legfőbb ügyészi, illetve az Országos Korrupcióellenes Ügyészség és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezető és vezetőhelyettesi tisztségeire pályázhasson. Ugyanakkor ezután legalább 10 éves tapasztalatra lesz szükség ahhoz, hogy egy ügyész a DNA-nál vagy a DIICOT-nál tevékenykedhessen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük