Hirdetés
Hirdetés

A vadászegyesületek a medvepopuláció tudományos felmérését követelik

A vadászegyesületek a medvepopuláció tudományos felmérését követelik Románia

A Vadászegyesületek Szövetsége kéri az illetékes állami intézményektől az Ozsdola környéki medve kilövése körülményeinek mielőbbi kivizsgálását, valamint a hazai medvepopuláció tudományos felmérését az éves kilövési kvóta tudományos szabályozása érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

A szövetség képviselői egy közleményben rámutatnak, meggyőződésük, hogy az illetékes szervek a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően jártak el az ügyben, ugyanakkor úgy vélik, az agresszív barnamedvék kilövése teljes mértékben indokolt, hiszen “az emberi életet nem lehet egy mérlegre tenni az állat életével”.

“Úgy véljük, hogy a barnamedve vadászatának betiltása nem minden esetben helyénvaló intézkedés, és nem szolgálja a fajvédelmet, hanem éppen ellenkezőleg, olyan helyzetekhez vezethet, amelyek megkérdőjelezhetik a korrekt, felelős és a törvények betartásával zajló vadászati tevékenységet, ugyanakkor az állati agresszió olyan rendkívül súlyos eseteit idézheti elő, amelyek már nem tarthatók ellenőrzés alatt” – fogalmaznak, és kérik Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel kezelje a kérdést.

Az Arthur névre keresztelt, Ozsdola környéki barnamedve kilövése kapcsán a szövetség képviselői kételyeiket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy valaki nevet tud adni egy több mint 10 ezer hektáros területen élő valamennyi barnamedvének, illetve hogy megkülönböztető jelzések vagy nyomkövető eszköz hiányában azonosítani tudja és meg tudja különböztetni egymástól az agresszív és a nem agresszív példányokat.

“Hangsúlyozzuk, hogy a barnamedvére nem jellemző a mozgásszegénység, sőt, nagyon sok kilométert jár be, ami igencsak megkérdőjelezi az egy bizonyos egyed pontos azonosítására vonatkozó állításokat. Tudatában vagyunk annak, hogy ha nem adtak volna nevet a medvének, a hír sajtó- és érzelmi hatása sokkal kisebb lett volna” – nyomatékosítják.

A helyzetre való tekintettel a szövetség kéri az állami hatóságoktól a medvepopuláció tudományos felmérését az éves kilövési kvóta tudományos szempontok szerinti szabályozása érdekében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük