Felhívás!

A szenátus elutasította az előre hozott választásokról szóló sürgősségi kormányrendeletet

A szenátus elutasította az előre hozott választásokról szóló sürgősségi kormányrendeletet Románia

A szenátus plénuma elutasította szerdán az előre hozott választásokról szóló 2020/26-os sürgősségi kormányrendeletet.

A szenátus plénuma elutasította szerdán az előre hozott választásokról szóló 2020/26-os sürgősségi kormányrendeletet.

Az elutasítást 85-en támogatták, 34 szenátor ellene szavazott.

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora azzal érvelt, hogy a jogszabályra azért van szükség, hogy “ne korlátozzák a szavazójogot”. Viorel Badea különösen a diaszpóra szempontjából találta aggályosnak az elutasítást, amely nemzetrészt – véleménye szerint – “gyűlölik” a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjai.

Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ képviselői azáltal, hogy elutasítják a kormányrendeletet, “megakadályozzák a polgárokat abban, hogy szavazzanak”.

Şerban Nicolae, a jogi bizottság PSD-s elnöke kifejtette: a kezdeményezők elmulasztották kikérni a Törvényhozási Tanács véleményét a rendelet elfogadása előtt, és ez “alkotmányelenessé teszi” a jogszabályt.

Cseke Attila, az RMDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a rendelet több olyan előírást tartalmaz, amelyek “alkotmányellenesek és visszaélésekhez vezethetnek”.

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke azt mondta: a rendelet bátorítja az utóbbi időben amúgy is elterjedt “választási turizmust” és ez “torzítja a választási eredményeket”.

A kormány által kezdeményezett jogszabály többek között háromnapos szavazást vezetne be a külföldön élő románok körében és előírja a diaszpórát képviselő törvényhozók számának megduplázását. A módosítás szerint bárki bármely szavazókörzetben szavazhatna. A rendelet ugyanakkor 90-ről 50 napra csökkentené a választások időpontjának bejelentése és a választások napja közötti időszakot. A választások napját öt nappal a parlament feloszlatása után lehetne kitűzni.

A tervezet most a képviselőházba kerül, amely döntő fórumként tárgyalja majd.

Orban: ha az alsóház is elutasítja, vannak más megoldások

A liberálisoknak más megoldások is rendelkezésükre állnak, beleértve az alkotmánybíróság értesítését, ha a képviselőház is elutasítaná az előre hozott választások kiírását célzó sürgősségi kormányrendeletet, jelentette ki szerdán Ludovic Orban ügyvivő kormányfő.

“Figyelmeztetem a képviselőket – akik dönteni fognak az ügyben -, hogy a nagyon alapos indokkal kiadott sürgősségi rendeletünk elengedhetetlen az előre hozott választások megfelelő körülmények között való megszervezéséhez. Aki elutasítja a rendeletet, nem akarja, hogy (…) megfelelő körülmények között lehessen megszervezni azokat” – jelentette ki Ludovic Orban szerdán.

Ciolacu: a PSD törvénytervezetet dolgoz ki

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezetet dolgoz ki, amelybe átveszi a kormány választási törvényt módosító sürgősségi rendeletéből a diaszpórára vonatkozó részt – jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke a párt végrehajtó bizottságának ülése előtt.

“Bár megbukott, Ludovic Orban továbbra is választási kampányban van és hazudik. A PSD – amint azt bebizonyította, amikor az államfő kérésére rendkívüli ülést tartott a parlament – támogatta, hogy a határon kívül élő román állampolgárok három napig szavazhassanak. Kidolgozunk és a benyújtunk a parlamentbe egy törvénytervezetet, amely átveszi a választási törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletből a diaszpórára vonatkozó részt” – hangoztatta Ciolacu, reagálva ezzel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vádjaira, miszerint a PSD azért utasította el a jogszabálytervezetet, mert “bosszút akar állni a diaszpórán”.

Az ügyvivő elnök azt mondta: a PSD az alsóházban is ‘kategorikusan’ a kormányrendelet elutasítására szavaz.

A szenátus plénuma első házként elutasította szerdán az előre hozott választásokról szóló, 2020/26-os sürgősségi kormányrendeletet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.