Felhívás!

A szenátus első házként elfogadta a választási törvények módosításait

A szenátus első házként elfogadta a választási törvények módosításait Románia

Első házként elfogadta szerdán a szenátus a választási törvényeket módosító jogszabálytervezetet, amely többek között előírja, hogy a külföldön élő román állampolgárok más szavazókörzetben is voksolhatnak választási kerületükben a pótlistákon, amennyiben nemrég változtattak lakhelyet.

A módosító javaslat mellett 123, ellene 3 szenátor szavazott.

A tervezetet Alfred Simonis, Florin Roman, Cătălin Drulă, Marius Paşcan, Benedek Zakariás és Varujan Vosganian, a PSD, PNL, USR, PMP, RMDSZ és ALDE frakcióvezetői nyújtották be.

A tervezet azt is javasolja, hogy urnazárás (21 óra) után ne csak azok élhessenek szavazati jogukkal, akik a szavazóiroda termében tartózkodnak a záráskor, hanem azok is voksolhassanak 23 óra 59 percig, akik sorban állnak az iroda előtt.

A képviselők és szenátorok megválasztását szabályozó törvényt módosító javaslat eltörölné a 42. cikkely 6. bekezdését, amely kimondja, hogy azok a külföldön élő román állampolgárok, akik a választói névjegyzék elkészülte után változtatják meg lakhelyüket, csak a diplomáciai testületek, konzulátusok és a kulturális intézeteknél berendezett szavazókörzetekben voksolhatnak. A módosítás értelmében lehetőséget kell adni nekik, hogy szavazókerületükben bármelyik más körzetben is szavazhassanak, pótlistán.

A külföldön élő román állampolgárok választói névjegyzéket az Állandó Választási Hatóság (AEP) állítja össze és legkésőbb 10 nappal a választás előtt elküldi a választókerületi bizottságoknak.

A tervezet értelmében ugyanakkor kevesebb támogató aláírásra lesz szükség a jelölések benyújtásához: jelenleg az országos választó névjegyzékben szereplők 1%-ának támogatására van szükség, és ez 0,5%-ra csökken.

A tervezet kitér arra is, hogy koronavírus-járványra való tekintettel az idei parlamenti választásokon védőfelszerelést biztosítanak a szavazóbizottságok tagjainak, a kisegítő személyzetnek, a pártok akkreditált megfigyelőinek és a választóknak is. A polgármesterek pedig biztosítják a szavazóhelyiségek megfelelő fertőtlenítését és tisztán tartását.

Az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.