Felhívás!

A szenátus elfogadta a büntetőtörvénykönyv módosításának tervezetét

A szenátus elfogadta a büntetőtörvénykönyv módosításának tervezetét Románia

A szenátus plenáris ülése szerdán elfogadta a Büntetőtörvénykönyv módosításának tervezetét, amelyet az igazságügyi törvények módosítására létrehozott különleges bizottság dolgozott ki.

A módosításokat 75 szenátor támogatta, 32 ellene szavazott, egy szenátor tartózkodott.

Az igazságszolgáltatási törvények módosításával foglalkozó különleges parlamenti bizottság kedden kedvező jelentést terjesztett elő a Btk. módosításairól, és törölt a tervezetből több olyan cikkelyt, amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított. A különbizottság úgy döntött, hogy eredeti formájában maradjon több, az ellenzék által kifogásolt cikkely, mert azokat sem nem támadták meg, sem nem nyilvánították alkotmányellenesnek.

Ezek egyike a büntetésre előírt elévülési idő csökkentésére vonatkozik. Így a büntetőjogi felelősség elévülési ideje 8 év lesz, szemben a hatályos törvény 10 évével, amikor a törvény előírja, hogy az elkövetett bűncselekmény tíz évnél hosszabb börtönbüntetést érdemel, de nem haladja meg a 20 évet; és 6 év lesz a mostani 8 év helyett, amikor a bűncselekmény öt évnél több, de legfeljebb 10 évvel büntetendő.

Egy másik módosítás a szolgálati hanyagságáról szóló cikkely hatályon kívül helyezésére vonatkozik.

Ugyanakkor egy módosítás a feljelentés egyéves határidejének bevezetését írja elő. “A megvesztegetést nem büntetik, ha bejelentik a tettet, mielőtt a bűnügyi nyomozó szervet értesítették volna róla, de legkésőbb egy évvel az elkövetés időpontját követően” – mondja a szöveg.

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora kérte, hogy vegyék le a napirendről a tervezetet, mert a vonatkozó jelentést nem tették fel a honlapra legalább három nappal a vita előtt. A javaslatot elutasították, aminek kapcsán a szenátor bejelentette, hogy a PNL, miután a parlament elfogadta, ismételten megtámadja az alkotmánybíróságon a törvényt.

A szenátus az első ház, amelyben megvitatták a tervezetet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.