Felhívás!

A szállításügyi tárca élére javasolja az EB választott elnöke Rovana Plumbot

A szállításügyi tárca élére javasolja az EB választott elnöke Rovana Plumbot Románia

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen Brüsszelben mutatta be az uniós biztosok általa javasolt listáját. A dokumentum szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben európai parlamenti képviselői mandátumot ellátó Rovana Plumbot a szállításügyi tárca élére javasolja von der Leyen.

“Ez a csapat meghatározza az európai utat: határozottan fellépünk az éghajlatváltozás ellen, erősítjük az Egyesült Államokkal fennálló partnerségünket, meghatározzuk kapcsolatainkat egy autonómabb Kínával, és megbízható szomszédok leszünk, például Afrika számára” – idézi a nyilatkozat Ursula von der Leyent.

Hozzátette: csapatának “meg kell őriznie globális értékeinket és szabványainkat”.

“Azt akarom, hogy a Bizottság kiegyensúlyozott, agilis és modern legyen. Ennek a csapatnak most el kell nyernie a Parlament bizalmát. A bizottságom egy, a fenntartható politikákkal foglalkozó geopolitikai bizottság lesz, és azt akarom, hogy az Európai Unió (EU) a többoldalúság őrzője legyen, mert tisztában vagyunk azzal, hogy erősebbek vagyunk azáltal, hogy együtt valósítjuk meg azt, amit külön-külön nem tudnánk megtenni”- tette hozzá Ursula von der Leyen.

Rovana Plumb európai parlamenti képviselőről (a Szocialisták és Demokraták csoportjának alelnökéről) az EB közleménye megemlíti, hogy hazájában korábban volt már környezetvédelmi miniszter, munkaügyi miniszter, az európai alapokért felelős miniszter, oktatási miniszter és közlekedési miniszter.

A biztosok új kollégiumának nyolc alelnöke lesz, köztük az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell.

A következő lépésben az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia a biztosok teljes testületét, ideértve az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét is.

Ezt megelőzően az illetékes parlamenti bizottságok, a parlament eljárási szabályzatának megfelelően, meghallgatják a kijelölt biztosokat.

Miután az összetételre vonatkozó javaslatot az Európai Parlament is jóváhagyta, az Európai Bizottságot az Európai Tanács nevezi ki.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.