Felhívás!

A sérülékeny fogyasztók védelméről szóló törvény gyors elfogadását ígéri a kormányfő

A sérülékeny fogyasztók védelméről szóló törvény gyors elfogadását ígéri a kormányfő Románia

A sérülékeny fogyasztók védelméről szóló törvény gyors elfogadását ígérte a koalíció vezetőinek kedd esti tanácskozása után adott sajtónyilatkozatában a miniszterelnök.

Florin Cîţu emlékeztetett arra, hogy a kormány még az idén ősszel villany- és gázszámla-támogatások bevezetésére készül, amelyekben nem csak a sérülékeny fogyasztók részesülhetnek.

A miniszterelnök újságírói kérdésre elmondta: büntetni készülnek azokat az energiaszolgáltatókat, amelyek nem tartják be a piaci szabályokat. “A Versenytanácstól kapott információink szerint nincsenek ilyen szabályszegések” – tette hozzá Cîţu.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter szerint a sérülékeny fogyasztókról szóló törvény már január elsejétől hatályba léphet, ha a parlament sürgősségi eljárással fogadja el a jogszabályt. Szerdai sajtónyilatkozatában a tárcavezető elmondta, felkérte Ludovic Orban képviselőházi elnököt, tegye meg a szükséges lépéseket.

A törvény elfogadását sürgeti a PSD is

A sérülékeny fogyasztók védelméről szóló törvény gyors megvitatását és elfogadását kéri a Szociáldemokrata Párt (PSD).

Az ellenzéki alakulat szerint a parlamentnek a szeptemberben kezdődő ülésszak legelején meg kellene vitatnia és el kellene fogadnia a villany- és gázszámla-támogatásokról szóló jogszabálytervezetet, hogy az már október 1-jétől hatályba léphessen. Ha erre nincs lehetőség, a kormánynak sürgősségi rendeletben kell elfogadnia a sérülékeny fogyasztóknak nyújtandó támogatásokról szóló intézkedéseket.

A PSD képviselői szerdai közleményükben azt írják, a Nemzeti Liberális Párt által bevezetett “felelőtlen liberalizáció” hatására tavalyhoz képest 70 százalékkal nőtt a villamos energia és a gáz ára, és jelenleg több mint 200 ezer háztartást fenyeget a szolgáltatás megszüntetésének veszélye, mert nem tudják fizetni a számlákat. Októberben, novemberben és decemberben exponenciálisan nő a gáz- és áramfogyasztás, és “az áremelkedések elviselhetetlen szintre emelik a számlákat”, ezért késő lenne, ha csak jövő év elejétől lépne hatályba a törvény, ahogyan azt a kormány képviselői kilátásba helyezték – vélik.

A közleményben azt állítják, a PSD kérte, hogy vegyék fel a tervezetet a képviselőház rendkívüli ülésszakának napirendjére, igénylésüket azonban elutasították.

Hangsúlyozzák, a költségvetés-kiigazítás elfogadásakor a kabinetnek a sérülékeny fogyasztóknak szánt támogatásokra is kell elkülönítenie pénzt, mert “megengedhetetlen, hogy az emberek hidegben és sötétségben maradjanak a tél kellős közepén”.

A párt bejelentette, hogy módosító javaslatokat készített elő a tervezethez. Egyik indítványuk előírja az energiaárak befagyasztását például abban az esetben, ha 6 hónapon belül az áremelkedés meghaladja a 30 százalékot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 25., 21:30
    ÉRTÉKELÉS: 0

    a tolvajokat vajon ki allytja meg….kenyer zoldseg gyumolcs hus….fa vas…gaz villany…miert szuljenek eabszolganak gyereket….jo lesz nektek a migrans es a dzsender s majd ti gyerekeitek unokaitoklesznek a rabok…