Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A romániai harccsoport gyorsított létrehozását szorgalmazta Klaus Iohannis

A romániai harccsoport gyorsított létrehozását szorgalmazta Klaus Iohannis Románia

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió folytatása miatt újabb konzultációra került sor kedden Joe R. Biden amerikai elnök meghívására a szövetségesek, az EU- és NATO-intézmények, valamint a partnerállamok vezetői között. A tanácskozáson részt vett Klaus Iohannis államfő is.

Hirdetés
Hirdetés

A megbeszélésen részt vett Emmanuel Macron francia elnök, Andrzej Duda lengyel elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Fumio Kisida japán miniszterelnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a megbeszélést az ukrajnai drámai humanitárius helyzet, valamint az újabb offenzívára való orosz katonai készülődés indokolta.

A résztvevők elítélték a civil lakosság ellen elkövetett gyilkosságokat, a lakott települések és civil infrastruktúra lerombolását.

Megerősítették, hogy határozottan támogatják a Nemzetközi Büntetőbíróságnak az elkövetett bűnök kivizsgálása, büntetőeljárás alá vonása és a bűncselekmények felelőseinek elítélése érdekében végzett munkáját. A vezetők kiértékelték az Ukrajnának nyújtott támogatási stratégiát, valamint az orosz katonai akciókra adott válaszreakcióként hozott átfogó szankciócsomagot.

Felszólalásában Klaus Iohannis román államfő üdvözölte a konzultációk folytatását, és a szövetségesek és a hasonlóan gondolkodó partnerek közötti szoros egység és együttműködés fenntartásának fontosságát hangsúlyozta. Ugyanakkor elítélte az orosz csapatok által civilek ellen elkövetett gyilkosságokat, a civil célpontok bombázását.

Ismertette a Románia által Ukrajnának nyújtott politikai, logisztikai és humanitárius segítséget, kiemelve, hogy az ország 770.000 ukrán állampolgár számára tette eddig lehetővé a menekülést, és gondoskodik a hazánk területén maradó menekültekről is.

Az elnök hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a március 24-i rendkívüli NATO-csúcstalálkozó határozatainak gyors végrehajtását, különösen a romániai harccsoport gyorsított létrehozását, mert ez lesz az első lépés a NATO hosszú távú jelenlétének megerősítése felé a keleti szárnyon.

Az államfő kiemelte, hogy határozott és összehangolt fellépéssel kell véget vetni az Oroszországtól való energiafüggőségnek. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a szankciók hatékony eszköznek bizonyultak, Románia támogatta az eddigi szankciócsomagokat, és hasonlóképpen fog eljárni az új intézkedések tekintetében is.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük