Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A romániai éttermek 72 százaléka számára problémát jelent az élelmiszer-pazarlás

A romániai éttermek 72 százaléka számára problémát jelent az élelmiszer-pazarlás Románia

A romániai éttermek mintegy 73 százaléka számára problémát jelent az élelmiszer-pazarlás, a legtöbb eldobott termék az alapanyagok közül kerül ki, azaz zöldség, gyümölcs vagy hús – mutatott rá egy idén április és augusztus között végzett felmérés.

Az Edenred Románia közvélemény-kutatásának adatai szerint a válaszadó étteremerem-tulajdonosok 73 százaléka azt mondta, hogy kénytelen élelmiszert pazarolni, és 55 százalékuk már intézkededett a jelenség csökkentéséről. A vendéglők fele az elkészített ételek 1-5 százalékát dobja ki, 20 százalékuk pedig a 5-15 százalékát.

A kidobott termékek 70 százalékát az olyan alapanyagok teszik ki, mint a zöldség, gyümölcs és a hús, 30 százalékát pedig a kész ételek. Tízből három étterem-üzemeltetőnél csak a konyhában történik pazarlás, míg 70 százalékuknál az étteremben vagy mindkét helyen.

A lejáró szavatosságú élelmiszerek felét kidobják, 20 százalékát pedig újra felhasználják más ételek elkészítéséhez; a fennmaradó 30 százalékot a személyzetnek vagy állatmenhelyeknek adományozzák, visszaszolgáltatják a beszállítónak, vagy még a szavatossági idő lejárta előtt felhasználják – derül ki az étteremüzemeltetők munkáltatói szövetségével (HORA) és a Mastercarddal partnerségben készített felmérésből.

A válaszadók többsége (81 százalék) szerint nyáron a legnagyobb a pazarlás, ami egyrészt a magas hőmérséklettel, másrészt a nagyobb forgalommal magyarázható; 32 százalék azt is elmondta, hogy hétvégén nagyobb a pazarlás, mint hétköznapokon.

A felmérés szerint tízből nyolc vendéglős odafigyel erre a problémára, és 50 százalékuk már intézkedett a pazarlás csökkentéséről. A legtöbben úgy vélik, ennek legjobb módja a termékeik iránti kereslet és az alapanyagok beszerzésének megfelelő összehangolása.

Arra a kérdésre, hogy mi segítené őket az élelmiszer-pazarlás kezelésében, a legtöbben a felesleges élelmiszerek értékesítésének lehetőségét jelölték meg, többek között speciális alkalmazásokon keresztül (63 százalék), továbbá a felesleges élelmiszerek eladományozását (43 százalék), valamint az élelmiszer-pazarlás csökkentésére vonatkozó tanácsokat és ajánlásokat tartalmazó útmutatót, illetve törvénybe foglalt megoldásokat.

Az Edenred és a HORA ki is dolgozta Az élelmiszer-pazarlás csökkentése 10 lépésben című útmutatót, amely gyakorlati megoldásokat tartalmaz az élelmiszer-pazarlás mérséklésére a beszerzéstől a tároláson és az ételek elkészítésén át a tálalásig, majd a maradékok kezeléséig.

A felmérés 2022 áprilisa és augusztusa között készült. A válaszadók 72 százaléka valamilyen éttermet, 17 százaléka étteremláncot, 6 százaléka kávézót és cukrászdát üzemeltet. A hibahatár 1-3 százalék. 

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük