Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A román vezetők is elítélték az orosz katonák ukrajnai atrocitásait

A román vezetők is elítélték az orosz katonák ukrajnai atrocitásait Románia

Klaus Iohannis szerint a Bucsában és már ukrán városokban készült felvételeknek arra kell emlékeztetniük a világot, hogy az Ukrajnában zajló „illegális agressziónak” véget kell vetni.

Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap este az államfő egy Twitter-bejegyzésben azt írta: az ukrajnai orosz inváziónak, „szörnyű, leírhatatlan” következményei vannak. „(…) A felelősöknek fizetniük kell. A nemzetközi igazságszolgáltatásnak kell érvényesülnie!” – fogalmazott Klaus Iohannis.

Ciucă: a nemzetközi igazságszolgáltatásnak ki kell vizsgálnia az orosz katonák szörnyű bűntetteit

Nicolae Ciucă szerint a nemzetközi igazságszolgáltatásnak ki kell vizsgálnia „az orosz katonák szörnyű bűntetteit”.

„Gyermekek, nők, hidegvérrel bántalmazott és meggyilkolt civilek várják, hogy igazságot szolgáltassanak nekik” – fogalmazott a miniszterelnök vasárnap este a kormány Twitter-oldalán közzétett üzenetében.

Aurescu: a Nemzetközi Büntetőbíróságnak felelősségre kell vonnia az atrocitások elkövetőit

A Nemzetközi Büntetőbíróságnak felelősségre kell vonnia az ukrajnai háborús bűntettek és atrocitások elkövetőit – jelentette ki vasárnap a román külügyminiszter.

Bogdan Aurescu egy Twitter-bejegyzésben elítélte a Bucsában és más ukrán városokban az orosz invázió nyomán elkövetett atrocitásokat.

„Az ilyen nemzetközi bűncselekmények valamennyi elkövetőjét felelősségre kell vonnia a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Románia teljes mértékben támogatja, hogy a bíróság alapos vizsgálatot indítson az ügyben” – írta Aurescu.

Kelemen: Vlagyimir Putyinnak minden vérontásért felelnie kell!

Együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki Ukrajna állampolgáraival és a brutálisan kivégzett bucsai áldozatok hozzátartozóival szemben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vasárnap, a Facebook-on közzétett bejegyzésében.

„A felháborító és szörnyű képsorokat látva az egész 20. század összes rémtettje megjelenik a szemünk előtt. Egyetlen háborús bűn sem marad büntetlenül. Az orosz agresszornak, Vlagyimir Putyinnak minden vérontásért felelnie kell” – fogalmazott Kelemen.

Az ukrán legfőbb ügyész vasárnapi közlése szerint 410 civil ruhás holttestét találták meg a Kijev térségében, miután az ukrán erők visszafoglaltak több települést a régióban. Korábban az ukrán hatóságok bejelentették, hogy a fővárostól északnyugatra lévő Bucsa városában közel 300 személyt temettek el a visszavonuló orosz katonák egy tömegsírban.

Ezek a hírek felháborodást váltottak ki Európában és az Egyesült Államokban. Oroszország tagadja, hogy katonái civileket gyilkoltak meg Bucsában. Moszkva szerint a holttestekről készült felvételeket Kijev hamisította. 

Az elmúlt napokban az ukrán főváros közelében található több településről is elkezdett kivonulni az orosz haderő, miután nem sikerült bekerítenie Kijevet.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. április 5., 5:47
    ÉRTÉKELÉS: 7

    A román vezetők el ítélik a az orosz agressziót,meg Kelemen Hunor is, mert azt az euba mindenki el ítéli azt ,Putyint gyilkosnak állítják be, de érdekes módon a Marosvásárhelyi véres márciusi eseményeket nem ítélikegyszer se,sőt el sem ítélték az elkövetett,se a szekusokat senkit meg csak soha meg nem említik, pedigg az nálunk történt