Felhívás!

A címzetes tanári állásra pályázók kevesebb, mint fele érte el a hetes osztályzatot

A címzetes tanári állásra pályázók kevesebb, mint fele érte el a hetes osztályzatot Románia

A címzetes tanári állásra pályázók közül több mint 12 ezren kaptak 7-est vagy annál nagyobb jegyet; 146-an 10-esre vizsgáztak – közölte kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A szaktárca vezetője a Facebookon gratulált az sikeresen vizsgázó tanároknak. Arról is tájékoztatott bejegyzésében, hogy ebben az évben 5163 betöltendő végleges tanári állást hirdettek meg, de ha elfogadják az új oktatási törvényt, akkor jövőre több mint 10.000 állás lesz majd betölthető.

Ugyanakkor 4573 jelölt nem érte el 5-ös jegyet.

A legjobb eredményeket Kolozs, Beszterce-Naszód, Bákó, Neamţ, Arad, Prahova, Dâmboviţa megyében és Bukarestben érték el, itt a jelöltek több mint 50 százaléka megírta a 7-est.

A leggyengébb eredmények Călăraşi, Giurgiu, Tulcea és Mehedinţi megyében születtek, ahol a pályázók kevesebb mint 40 százalékának sikerült 7-esre vizsgázni.

Országos szinten 48,68% a hetest elérő vizsgázók aránya, ami több mint 4 százalékponttal több, mint a tavalyi arány (44,47%).

Ötös és hetes közötti jegyet a jelentkezők 32,91%-a kapott (tavaly ez az arány 35,49% volt); azoknak az aránya, akik nem írták meg az ötöst, 20,04%, ami szintén jobb eredmény a tavalyihoz képest (23,06%).

Cîmpeanu ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a sikertelenül vizsgázó (5-ös jegy alatt teljesítő) 4573 jelölt még mindig nagyon magas szám, és ezt erős figyelmeztető jelként kell kezelni.

Idén 146-an vizsgáztak tízesre, míg tavaly 130-an.

Az írásbeli vizsgára összesen 31.531-en jelentkeztek, de csak 27.148-an jelentek meg. A vizsgaközpontokban 24.843 dolgozatot osztályoztak, mivel 2223 vizsgajelölt visszalépett személyes vagy egészségügyi okok miatt, 47-et kizártak az írásbeliről, 35 dolgozatot pedig semmisnek nyilvánított a javítóbizottság eljárásbeli hibák miatt. A csalás vagy csalási kísérlet miatt kizárt személyek nem juthatnak pedagógusi álláshoz a 2022-2023-as tanévben.

Az óvásokat a megyei tanfelügyelőségek székhelyén lehet benyújtani vagy online elküldeni kedden, július 19-én 21 óráig, illetve szerdán, július 20-án 12 óráig. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket július 27-én teszik közzé. A címzetes tanári állás megszerzéséhez legalább 7-es jegyre van szükség.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. július 19., 17:09
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Azért az 5-6-os jegyre is sokat kell írni, tudni. Ne keverjük össze a diákok 5-6-os jegyeivel, mert más az osztályozás. Aki elérte a 7-est annak nagy gratula arra sokat kellett tanulni.

  • User
   Dátum: 2022. július 20., 11:22
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Hozzászól de nem tudja mihez. Nagyon nehéz azt a 7-t megírni sok munka ,tanulás van mögötte aki elérte. Kéne tájékozódni mielött egy cikkhez hozzászól.

 • User
  Dátum: 2022. július 20., 14:08
  ÉRTÉKELÉS: 0

  pont az ilyen 7-es gyenge tanarokbol lesz a legszigorubb leghitvanyabb nagykepu kotekedo tanar akitol a gyermek minden reggel osszeszorult gyomorral megy iskolaba es iskolakerulove valik annyira megundorodik a tanulastol. mindenkinek van ilyen tapasztalata hacsak nem elit iskolaba jart gazdag szulok csemetejekent

 • User
  Dátum: 2022. július 20., 16:12
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ajánlom, keressék ki a világhálón a vizsgatételeket. Tegyük fel, franciából vizsgázik. Francia irodalom. Mi az? Magyarból van valaki, aki Balassitól Nádasig mindent elolvasott? Kétlem. A francia irodalom háromszor vaskosabb. A tételt éppen tudom, kilencest kapok, éppen nem olvastam, hármast. Vagy matemetika. Einsteini példákat megoldani, és a módszertan, az aztán duma! Hogyan kell mintaleckét tartani nyolcadik osztályban. Ha megoldom az einsteini példát és felmondom a módszertani dumát, talán kapok egy katedrát Alsósárosbihalvalván, ahol krétán kívül nincs semmim és a nyolcadikosok fele a szorzótáblát sem tudja. Mert a gyerek három napot nem jön, aztán egyet igen, csak hogy a “szocsiált” megkapja.Majd elküldik juhokat őrizni vagy összelopkodni egy vacsorára való cseresznyét a faluból. Kellemes tanítást!

 • User
  Dátum: 2022. július 20., 16:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez a baj nálunk, hogy a hetes lett az új 10 es akkor a diákoktól hogy várjuk el hogy valamit is tanuljanak ha ilyen analfabéta pedagógusok vannak?

 • User
  Dátum: 2022. július 20., 19:13
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Sokan szídják a tanár fizimiskáját, de amíg valaki tanár lesz sok víz lefolyik a Feketeügyön! Pipepurc az érettségi, az államvizsga, fokozatvizsgák!!!!
  Ha valaki annyi energiát befektet mint egy tanár és egy másik ágazatban keresi a boldogulást, hosszú távon jobban jár!!!!
  3.000 lejt nehezen keres meg és abból vissza is kell fektessen könyvekbe és továbbképzőkre, ha toppon akar maradni!!!
  Eltelik 5-10 év és ha sikerül titularizálni jön a leépítés!!!! +