Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PSD azt fontolgatja, hogy felfüggeszti Johannist

A PSD azt fontolgatja, hogy felfüggeszti Johannist Románia

A szociáldemokraták megfontolják, hogy kezdeményezzék az államfő felfüggesztését – jelentette ki vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, bár hozzátette: attól tart, hogy ez mélyítené a politikai válságot.

Hirdetés
Hirdetés

„Megfontoljuk, hogy kezdeményezzük az államfő felfüggesztését, mert nem lehetséges az, hogy míg minden polgártól az alkotmány betartását kérjük, éppen ő, akinek egy példaképnek kellene lennie, ne tartsa be az alaptörvényt. (…) Már így is válságban vagyunk, válság van intézményi szempontból, válság van a törvények és normatív jogi aktusok szempontjából, amelyeket el kell fogadnunk, válság van a stabilitás és bizalom tekintetében, és van egy elnökünk, aki mindezt figyelmen kívül hagyja, és külföldi látogatásra indul” – fejtette ki Viorica Dăncilă.

Meglátása szerint a politikai válság egy új többség létrehozásával oldható fel, amihez szükség van az elnök támogatására. Bár az államfő megérdemelené, hogy „azonnal” felfüggesszék, nem szeretnék a bizalmatlansági indítvány okozta válságot tovább mélyíteni, ezért még gondolkodnak ezen – nyilatkozta a távozó miniszterelnök. Hozzátette: értelmezhető lenne az államfő felfüggesztését kezdeményezni az elnökválasztási kampány alatt, mert azt az érzést kelthetné, hogy „félnek” kiállni ellene.

A PSD elnöke szerint az államfőnek lehetőséget kell találnia arra, hogy akár néhány napra is, kinevezze az ügyvivő minisztereket, hogy feloldják az adminisztrációban bekövetkezett fennakadásokat.

„Johannis visszaélést követett el, amikor közbenjárt, hogy ne nevezzék ki a román biztost”

Klaus Johannis államfő visszaélést követett el, amikor „közbenjárt” Ursula van der Leyennél, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnökénél, hogy ne nevezze ki a PSD által jelölt román biztost – jelentette ki Viorica Dăncilă.

„Visszaélést követett el, amikor azt mondta, hogy várjanak, mert még nem alakult meg az én kormányom, hogy kinevezhessem az én biztosomat, ami megengedhetetlen egy államfő részéről” – fejtette ki Viorica Dăncilă.

Megállapította: Románia elnökének az ország érdekében kellene cselekednie, nem pedig azért, hogy párttársait bizonyos európai tisztségekbe juttassa.

„Azt gondolom, hogy az elnök hibát hibára halmoz, és mindezért az ország fizet. (…) Felkéri az Európai Bizottság elnökét, hogy várjon egy-két hónapot, várjon az egész Európai Bizottság, amíg a megalakul az ő kormánya. Ez a felelőtlenség elfogadhatatlan egy államfő részéről”- mondta az ügyvivő miniszterelnök.

Viorica Dăncilă hozzátette, hogy a bizalmatlansági indítvány óta nem beszélt Ursula von der Leyennel, de ezt a következő héten megteszi.

„Úgy gondolom, hogy az Európai Bizottság elnökének be kell tartania a törvényt. Mindaddig, amíg szocialista kormányunk van, akkor is, ha ez ügyvivő jelleggel tölti be hivatalát, a következő biztosra irányuló javaslatnak innen kell származnia. Tehát nem javasolhat biztost sem az államfő, sem a kijelölt miniszterelnök” – szögezte le Dăncilă.

Az ügyvivő miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Románia hogy két javaslatot tett a biztos személyére vonatkozóan, Rovana Plumb és Dan Nica, és ez utóbbi javaslat továbbra is érvényes.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük