Felhívás!

A PNL vezetősége csütörtökön szavaz a kormányprogramról és az Orban-kabinet összetételéről

A PNL vezetősége csütörtökön szavaz a kormányprogramról és az Orban-kabinet összetételéről Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai tanácsa a csütörtökön 13 órakor kezdődő ülésén szavaz a kormányprogramról és az Orban-kabinet összetételéről.

Ugyancsak csütörtökön, 16 órakor, Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök benyújtja ezeket dokumentumokat a parlamentbe.

Egyes források szerint a PNL vezetőségének ülését megelőzően Ludovic Orban megbeszélést folytat Klaus Johannis államfővel.

Orban szerdán fejezi be a megbeszélések második körét azon pártok képviselőivel, akik támogatták a bizalmatlansági indítványt.

Orban mindkét házelnöknek levelet fog küldeni

A kormány mielőbbi beiktatása érdekében levelet küld a parlament két házelnökének, közölte szerdán a kormányalakításra felkért Ludovic Orban.

A parlament épületében azt kérdezték Orbantól az újságírók, hogy készül-e tárgyalni Marcel Ciolacu képviselőház-elnökkel. A kormányalakításra felkért PNL-elnök azt felelte, mivel a kabinet sürgős beiktatására van szükség, mindkét házelnöknek levelet fog küldeni egy minél szorosabb kormányalakítási ütemtervvel. Tervei szerint hétfőn kerülne sor a két házbizottság együttes ülésére, hétfő délután és kedden a miniszterjelöltek meghallgatására, és szerdán kellene összeülnie a plénumnak a kormányt beiktató szavazásra.

A szavazáson szükséges kvórumról úgy vélekedett: nem hinné, hogy valamely politikai párt távolmaradással bojkottálná a szavazást, mert ez “éretlen és felelőtlen magatartás” lenne, amely ellenkezne Románia jelenlegi érdekeivel.

Ludovic Orban ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a parlament bizalmat fog szavazni a kormánynak, mert “ha volt 238 törvényhozó, aki véget akart vetni a PSD-kormányzásnak, akkor lesz 233 olyan törvényhozó is, aki megérti, hogy Romániának legitim kormányra van szüksége.”

Azt is elmondta, a partner pártokon kívül legalább 25 további olyan képviselővel és szenátorral tárgyalt, akik a jelek szerint “meggyőzhetőek” arról, hogy voksukat adják az új kormányra.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.