Felhívás!

A PNL úgy döntött, hogy a PSD-vel kezd kormányalakítási tárgyalásokat

A PNL úgy döntött, hogy a PSD-vel kezd kormányalakítási tárgyalásokat Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bürója hétfő esti ülésén eldöntötte, hogy a liberálisok kormányalakítási tárgyalásokat kezdenek a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A PNL vezető testületének jelen lévő tagjai közül 40 támogatta és 22 ellenezte, hogy a párt lépjen koalícióra a PSD-vel.

Az ülés után Ludovic Orban korábbi pártelnök a sajtónak elmondta: Florin Cîţu jelenlegi elnök azt a javaslatot bocsátotta szavazásra, hogy közösen kormányozzanak a szociáldemokratákkal.

Később a PNL közleményben jelentette be, hogy a politikai büró tagjainak “abszolút többsége” megszavazta a PSD-vel való tárgyalások megkezdését “a politikai és egészségügyi válság feloldásához szükséges stabilitás biztosítása érdekében”.

A tájékoztatásban azt írták, “a PNL számára a kormányon maradás önmagában nem cél, hanem szükségszerűség a kormányprogramban felvállaltak megvalósítására”.

A közlemény szerint a tárgyalások kedden kezdődnek, és “néhány alapelv nem képezheti vita tárgyát”. Ezek közé sorolták a következőket: a PNL köré szerveződik a többség, és a liberálisok adják a miniszterelnököt; az Európai Bizottság által jóváhagyott országos helyreállítási terv nemzeti projektként való kezelése; Románia makrogazdasági stabilitása a kijelölt költségvetési hiánypálya tartásával; nem emelik az adókat, és az állam “őszinte partnere” lesz az üzleti szférának; a bér- és nyugdíjreform, valamint a közigazgatási reform folytatása; a felvállalt igazságügyi reform megvalósítása és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárása; az ország európai és euroatlanti elkötelezettségének megőrzése, illetve az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség fenntartása.

A liberálisok ugyanakkor leszögezték, hogy a leendő koalíciónak tiszteletben kell tartania a PNL és Klaus Iohannis államfő közötti partnerséget. “Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ezek a tárgyalások konkrét eredményekkel járhassanak” – fogalmaztak.

Orban: a PNL vezetőtestületének döntése politikai öngyilkosság, a választókkal szembeni árulás

Politikai öngyilkosságnak és a választóikkal szembeni árulásnak nevezte Ludovic Orban volt liberális pártelnök alakulata vezetőségének azon döntését, miszerint folytatják a kormányalakítási tárgyalásokat a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bürójának ülését követően Orban úgy nyilatkozott, 22 tag szavazott a PSD-vel való tárgyalások folytatása ellen, köztük olyanok is, akik a Florin Cîţut támogató csapat tagjai.

A volt pártelnök szerint alakulatának hétfő esti döntése “politikai öngyilkosságnak” tekinthető. “Súlyos árulás a PNL választóival szemben már csak az a tény is, hogy leülnek tárgyalni a PSD-vel egy közös kormányról” – vélekedett.

Orban ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy a vezetőtestület ülésén nem szabtak meg konkrét határidőt a leendő kormánykoalíció megalakítására.

A volt pártelnök szerint “kínos” azzal indokolni a jobboldali koalíció helyreállításának elvetését, hogy ez esetben a PNL parlamenti frakciójából kilépett személyektől és a nemzeti kisebbségektől függne a kormány beiktatása.

“Nincs semmiféle észszerű magyarázat. Nem tudom, milyen megfontolásból ragaszkodik Klaus Iohannis államfő az abszolút kényelmes parlamenti többséget biztosító koalícióhoz” – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.