Felhívás!

FRISSÍTVE: A PNL tárgyalásba kezd egy parlamenti többség kialakítása érdekében

FRISSÍTVE: A PNL tárgyalásba kezd egy parlamenti többség kialakítása érdekében Románia

Egy parlamenti többség kialakítása érdekében tárgyalásba kezd a Nemzeti Liberális Párt a többi politikai alakulattal, a Szociáldemokrata Pártot leszámítva – nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban, a PNL elnöke.

Orban kifejtette, még mindig érvényesnek tartja a PNL és más parlamenti pártok között kötött megállapodásokat, és ezeket a PNL be is tartja. Hozzátette ugyanakkor, hogy a PSD-vel nem szándékozik tárgyalóasztalhoz ülni.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke elismerte, hogy egy esetben nem tartották be a megállapodást, éspedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel szemben, amikor a kormány felelősségvállalással fogadta el a kétfordulós polgármester-választás törvényét. Ez azonban olyan célkitűzésük, amelyért minden adandó alkalommal ki fognak állni, és igyekezni fognak megvalósítani azt – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy egy liberális párti kormány beiktatása esetén számíthat-e az ország egy, a kétfordulós polgármester-választásra vonatkozó sürgősségi rendeletre, Orban annyit felelt: többek között. Azt már nem volt hajlandó pontosítani, hogy még milyen jogszabályokra gondolt.

Ludovic Orban arról is beszélt, hogy a Cîţu-kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáskor a PNL törvényhozói jelen lesznek a teremben. A PNL-nek az az érdeke, hogy minél szorosabb ütemterv szerint történjen meg a miniszterjelöltek meghallgatása és a beiktatási szavazás, tehát előbbit kedd-szerdára, utóbbit csütörtökre vagy hétfőre szeretné napirendre venni a liberális frakció – szögezte le.

Orban hétfőn és kedden készül megbeszéléseket folytatni a parlamenti pártok képviselőivel.

Ponta: nem szavazzuk meg a Cîțu-kormányt

A Pro Románia párt nem fogja megszavazni a Cîţu-kormányt – közölte hétfőn Victor Ponta, az alakulat elnöke. Hozzátette ugyanakkor: meg fog jelenni a Nemzeti Liberális Párttal való egyeztetésen, még akkor is, ha az pusztán formális lesz, és kérni fogja az egészségügyi miniszter lecserélését.

Ponta elmondta, kollégáival, Ioana Petrescuval és Mircea Dobréval tárgyal hétfő délután Florin Cîţu kijelölt kormányfővel és Raluca Turcan PNL-alelnökkel. “Azt fogjuk tenni, amit Cîţu úr és a PNL óhajt: nem szavazzuk meg a kormányt” – mondta a Pro Románia vezetője.

Hozzátette: alakulatának törvényhozói jelen lesznek a teremben a kormány beiktatásáról döntő szavazáskor, és biztosítják majd a kvórumot, és “valószínűleg a Szociáldemokrata Párt is ezt fogja tenni”.

Arra a kérdésre, hogy a PNL-vel zajló tárgyaláskor milyen javaslatokat fognak tenni, Ponta úgy felelt: “Cseréljék le az egészségügyi minisztert. Ha lecserélik, talán támogatjuk a házbizottságban, vagy talán még a plénumban is.”

Az előre hozott választásokról Ponta úgy vélekedett: a Pro Romániának előnyére válna ugyan, de az országnak nagyon rosszat tenne. “Azok, akik a koronavírus, a migrációs és a gazdasági válság helyett most azt számítgatják, hogy a felmérések szerint jól állnak, nem tudják, mennyi szavazatot fognak kapni, és megtörténhet, hogy kellemetlen meglepetésben részesítik őket a választópolgárok.”

Tomac: lehetséges, hogy megszavazzuk a kormányt

Elképzelhetőnek tartja a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, hogy alakulata megszavazza a Cîţu-kormány beiktatását.

Eugen Tomac hétfőn azt mondta, kedden egyeztetni fognak Florin Cîţu kijelölt miniszterelnökkel arról, hogy “mi a célja a Nemzeti Liberális Pártnak ezzel az újabb kisebbségi kormánnyal”, de elképzelhetőnek tartja, hogy alakulatának törvényhozói megszavazzák a kabinet beiktatását.

A PMP elnöke ugyanakkor ama meggyőződésének is hangot adott, hogy “egészségesebb” lett volna, ha a kijelölt miniszterelnök az elmúlt években ellenzékben levő másik két alakulatot, a PMP-t és az USR-t is bevonta volna a kormányalakításba. “Egyeztetni fogunk holnap is, és következetesek leszünk. Úgy gondolom, Romániának stabil kormányra van szüksége ebben az időszakban” – fogalmazott.

Barna: nem hangzott el a PNL részéről kifejezett kérés

A Nemzeti Liberális Párt vezetői részéről nem hangzott el kifejezett kérés a Cîţu-kabinet parlamenti megszavazására vagy elutasítására vonatkozóan – mondta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna, miután hétfőn tárgyalt a PNL elnökével és a kijelölt kormányfővel.

Barna szerint szem előtt kell tartaniuk az alkotmánybíróság és az államfő iránymutatását arra vonatkozóan, hogy meg kell kísérelni egy parlamenti többség létrehozását, amely kivezeti Romániát a jelenlegi politikai válságból.

Az USR elnöke szerint Románia a válság küszöbén van a közegészségügy szempontjából, de a gazdaság “sem áll fényesen” – fogalmazott. Éppen ezért az USR azon az állásponton van, hogy Románia számára stabilitást kell teremteni. “Meglepő módon nem volt kimondott kérés a szavazásra vonatkozóan” – fogalmazott Barna a PNL-vel való tárgyalást követően.

Az USR vezetője azt is elmondta, pártja részéről nincs “biankó szavazás” a PNL-kormányra, és kollégáival együtt még megfontolja, hogy az USR törvényhozói támogatják-e majd a Cîţu-kormány beiktatását.

Barna elmondta: a tárgyaláson kihangsúlyozta Florin Cîţu kijelölt kormányfőnek, hogy amennyiben miniszterelnöki székbe kerül, be kell tartania az USR-vel kötött megállapodás elemeit, úgymint a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részleg felszámolását és a környezetvédelmi célkitűzéseket.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások