Felhívás!

A PNL ragaszkodik a miniszterelnöki tisztséghez

A PNL ragaszkodik a miniszterelnöki tisztséghez Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) igényt tart a miniszterelnöki tisztségre, kizár bármilyen más megoldást a kormány megalakítására – jelentette ki csütörtökön Rareş Bogdan.

A PNL első alelnöke a parlamentben újságíróknak kifejtette: a liberálisok tárgyalóküldöttsége nincs felhatalmazva annak a javaslatnak az elfogadására, hogy az Izraelben vagy az Európai Parlamentben is alkalmazott elv szerint a körvonalazódó nagykoalíciót alkotó pártok egymást váltva adják a miniszterelnököt.

“Ez fel sem merül. Az országos politikai büró erre nem adott felhatalmazást. Kizárólag liberális miniszterelnökben gondolkodunk” – jelentette ki Rareş Bogdan.

Kérdésre válaszolva elmondta, a PNL egyik korábbi határozata értelmében a párt kormányfőjelöltje a mindenkori pártelnök, aki jelenleg Florin Cîţu, ám nem zárkóznak el attól, hogy egy másik liberális politikus kapjon kormányalakítási megbízást. “Független kormányfőjelöltet semmiképpen nem tudunk elfogadni” – szögezte le.

A PNL első alelnöke közölte, nem vezetne pártszakadáshoz, ha Florin Cîţu helyett Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Emil Boc vagy akár Dan Motreanu lenne a miniszterelnök, de a jelöltről amúgy is az államfő dönt. “Bárki lehet a felsoroltak közül kormányfő. Ludovic Orban nem” – jelentette ki.

Rareş Bogdan beszámolója szerint a PNL három megyei szervezete már jelezte, hogy ellenzik a miniszterelnöki mandátum rotációs alapon történő elosztását a három koalíciós párt között. Leszögezte: a liberálisok országos politikai bürója azt semmiképp nem fogja elfogadni, hogy a kormányfői tisztséget elsőként a Szociáldemokrata Párt (PSD) vagy az RMDSZ jelöltje töltse be. “Egy olyan liberális miniszterelnök-jelöltben gondolkodunk, akit elfogad a PNL és elfogadnak a koalíciós partnerek is, és főként olyan jelöltben, akit az alkotmányos jogosítványaival élve az államfő javasol” – fogalmazott a politikus.

A PSD és a PNL nem támaszt feltételeket egymás miniszterjelöltjeinek személyével kapcsolatban

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) tárgyalóküldöttségei csütörtökön megegyeztek abban, hogy a felek nem támasztanak feltételeket egymás miniszterjelöltjeinek személyével kapcsolatban.

Erről Rareş Bogdan számolt be az újságíróknak a parlamentben, arra a sajtóinformációra reagálva, miszerint a liberálisok feltételül szabták, hogy Sorin Grindeanu volt szociáldemokrata miniszterelnök nem lehet tagja a kormánynak.

A politikus elmondta, szerinte “bonyodalmakkal járna”, ha a PNL átengedné a PSD-nek az igazságügyi minisztérium irányítását. Erre ugyanis szerinte hevesen reagálna a civil társadalom és a sajtó. “Meggyőződésem szerint a szociáldemokraták megértik, hogy számukra is komplikációkat okozna az igazságügy átvétele” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a PNL álláspontja, ha a PSD az igazságügyi minisztérium helyett a pénzügyminisztérium irányítását szeretné átvenni, kijelentette: “Igen ám, de mi is magunknak szeretnénk a pénzügyminisztériumot, mert kulcsfontosságú tárca”.

Rareş Bogdan hozzátette: a kormányalakítási tárgyalások lényege éppen az, hogy a “racionálisan gondolkodó” politikusok engedményeket tegyenek egymásnak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 12., 10:25
    ÉRTÉKELÉS: 3

    foggal korommel ragaszkodnak a hatalom szerzesert,eppen Rares Bogdan volt aki azt igerte,hogy a [specialis]luxus nyugdijakat eltorlik.es semmit sem tett .legalabb felezzek meg ezeket az oriasi nyugdijakat,hogy ne legyen alkotmanyellenes.pedig alkotmanyellenes volt ilyen luxusnyugdijak megszavazasa!ezutan mit fog tenni a PNl?az eletszinvonal emeleseert?meg a 11% nyugdij emelest is sokalja az atlag emberek reszere es ok garazdalkodnak ,oriasi fizeteseket elveznek es az orszag egyre sulyed a szakadekba …,a szegenyseg,a hideg ,a kilatastalansag pusztitja el az embereket elso sorban!azutan a co-vid[talan.