Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A parlagfű elleni védekezésről szóló törvény alkalmazásáért tüntettek Bukarestben

A parlagfű elleni védekezésről szóló törvény alkalmazásáért tüntettek Bukarestben Románia

Többtucatnyian tüntettek vasárnap Bukarestben a parlagfű irtásáról rendelkező törvény alkalmazását követelve.

Hirdetés
Hirdetés

A fővárosi Kiseleff-parkban tartott eseményre az Élet parlagfű nélkül elnevezésű tájékoztató kampány keretében került sor, amelynek célja tudatosítani a parlagfű irtását kötelezővé tevő 2018/62-es törvény alkalmazásának fontosságát.

A szervezők szerint Romániában hozzávetőlegesen hatmillióra tehető a parlagfűre allergiás személyek száma.

„Azért gyűltünk itt össze, hogy megmutassuk a hatóságoknak, hogy létezünk, sokan vagyunk, és hogy a parlagfű-allergia fáj. Nekik kötelességük lenne biztosítani a nyugodt életet az ország állampolgárai számára. Azért vagyunk itt, hogy nyomást gyakoroljunk egy törvény alkalmazása érdekében. Mert a jogszabály hatályban van, de nem alkalmazzák, évente romániaiak ezreiről derül ki, hogy parlagfű-allergiában szenvednek. A környezetvédelmi, az egészségügyi és a mezőgazdasági minisztériumnak tájékoztató kampányokat kellene szerveznie e gyomnövény hatásairól. Ez nem szeszély, ez nem divat, ez kínszenvedés az allergiások számára. Három hónapon át csak egészségügyi maszkot viselve tudunk kijönni a házból, vagy bezárkózunk saját lakásunkba. Márpedig nem jó ország az, amelyikben egy gyomnövény miatt el kell barikádoznod magad a házban” – fogalmazott Ionela Năstase szervező.

A 2018/62-es törvény értelmében a telektulajdonosoknak, valamint a közutak, vasúti szakaszok, folyópartok, tavak karbantartóinak minden évben legkésőbb június 30-áig kötelességük kiirtani területeiken a parlagfüvet, ugyanakkor gondoskodniuk kell arról, hogy a gyomnövény az idény végéig ne üsse fel a fejét ismét. Ennek elmulasztása esetén a magánszemélyek 750-től 5000 lejig, míg a jogi személyek 5000 lejtől 20.000 lejig terjedő bírsággal büntethetők.

A parlagfű augusztus-szeptemberben virágzik, a pollenjére allergiás személyeknél gyakori tüsszentést, könnyezést, szemviszketést, orrfolyást, fulladásérzetet, szédülést okozva.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 30., 20:52
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Hát ezek a bukarestiek a medve után már a parlagfűvel folytatják? Már hagyják abba, mert a tizedik emeletre nem fog felszállni a pollen. Ne mind a vidékiekkel foglalkozzanak!