Felhívás!

A nyolcéves Sorina örökbefogadásának hatálytalanítását követelik

A nyolcéves Sorina örökbefogadásának hatálytalanítását követelik Románia

Mintegy 150 személy tiltakozott vasárnap Craiován az ott székelő ítélőtábla azon döntése ellen, amellyel jóváhagyták, hogy egy Amerikai Egyesült Államokban élő román házaspár fogadja örökbe a nyolcéves Baia de Aramă-i kislányt, Sorinát.

Vasárnap immáron harmadszorra tüntettek a Mehedinţi megyei kisváros lakói, az örökbefogadás hatálytalanítását követelve.

“Sorinának Romániában a helye, családja mellett”, “Miért akarják Sorinát, ha ő nem akarja önöket?”, “Sorina nélkül nem megyünk el innen” – többek között ilyen feliratú táblákkal vonultak fel a tiltakozók Craiova utcáin, majd megálltak a bíróság és az ítélőtábla épülete előtt.

A tüntetők azt mondják, kétségbe vonják a kislányt örökbe fogadó család jó szándékait.

“Kérjük Románia elnökétől az örökbefogadás hatálytalanítását, indítsanak vizsgálatot, ellenőrizzenek minden dokumentumot. Tudjuk, hogy az illető személynek nem ez az első örökbefogadási kísérlete, egy mehedinţi-i bíróság elutasította az igénylését, a craiovai ítélőtábla azonban jóváhagyta azt. Jogosan vannak tehát kérdőjeleink ezzel az örökbefogadással kapcsolatban. A kislányt most vélhetően különféle eszközökkel rábírják arra, hogy azt mondja, jól van” – fogalmazott az egyik tiltakozó.

Az eddig a Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen, hivatásos nevelőszülőknél élt kislányt egy Amerikai Egyesült Államokban élő román házaspár fogadta örökbe. A gyermek helyzete azután került a közvélemény figyelmének középpontjába, hogy pénteken felvételek jelentek meg arról, amint egy ügyész maszkos rendőrök kíséretében elviszi a gyereket nevelőszülei otthonából, hogy átadja örökbe fogadó szüleinek. A helyi sajtó szerint a nevelőanya – aki hét éven át nevelte a kislányt – korábban többször is megtagadta a gyermek átadását örökbe fogadó szüleinek, ezért szerződést bontott vele a gyámhatóság, így – a hatóságok szerint – a nő jogtalanul tartotta magánál a gyermeket.

Craiován vizsgálódnak az ügyészek és a rendőrök

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész hétfőn bejelentette, folyik a nyomozás a nevelőszülőktől elvett és örökbefogadó szülőknek átadott Baia de Aramă-i 8 éves kislány ügyében.

“Biztosítom önöket, hogy nem tűrök meg visszaéléseket és nem fedezem a hibákat. Tehát már péntek délután bűnvádi eljárást indítottunk az igazságszolgáltatásban történő visszaéléseket vizsgáló ügyosztály (SIIJ) keretében” – mondta Licu.

Magyarázata szerint eljárási indokok miatt a sajtót nem tájékoztatták erről a dologról korábban.

“Most azonban tájékoztathatom önöket, hogy a SIIJ ügyészei és rendőrei a helyszínen nyomoznak” – szögezte le a legfőbb ügyész.

Hozzátette ugyanakkor, hogy minden lehetőséget elemezni fognak annak érdekében, hogy a kiskorú jogai többé ne sérüljenek.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész péntek este jelentette be, hogy vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán. Megnézik, miként zajlott a bűnvádi nyomozás az ügyben, illetve megvizsgálják a pénteki házkutatás körülményeit, lefolytatásának szabályosságát is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 24., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez az ugy nagyon buzlik ! 1. Az ugyesznonek nem volt a kezeben vegrehejtasi parancs ! Egy hazkutatasi paranccsal kereste fol a lany neveloszuleinek lakasat es ezen hazkutatasi parancs alapjan(ami teljesen egyebre volt kiadva) rangadta ki a kislanyt, akarata ellenere a neveloszulei lakasabol. 2. Honnan tudott az amerikai orokbefogado fel errol a hazkutatasrol,hiszen o is ott volt autojaval a kislany neveloszuleinek haza elott !? 3. Az ugyeszno miert egyenesen az amerikai orokbefogado fel autojaba vitte a kislanyt ?! Miert nem a rendorseg autojaban ?! 4. Mit kerestek egy ilyen akcional a maszkosok ?!! 5.Miert nem volt az ugyesznovel egy gyerekpszihologus?! Nagyon gyanus ugy. Aztan az este az Antena 3-mas Gadea musoraban,arra is feny derult,hogy a kislanyt orokbefogado amerikai (roman szarmazasu csalad) egyik gyereke (sajat gyerekuk !) vesebetegsegben szenved es “veletlenul” pontosan kompatibilis a vercsoportja az orokbefogadott kislanyeval (ritka vercsoportrol van szo).Tovabba arra is feny derult, hogy az amerikaban elo orokbefogado csalad egyik tagja, a ferj, szervatultetesi kozpontot mukodtet amerikaban. Itt Gadea megjegyezte, hogy termeszetesen ez nem azt jelenti, hogy a szerveiert vettek meg a kislanyt, csak eppen egy gyanus egybeeses. Aztan arrol is szo volt, hogy az utolso birosagi targyalason a kislanyt a biro megkerdezte, hogy szeretne-e amerikaba menni, uj neveloszuleihez de a kislany nem-mel valaszolt, sot kijelentette, hogy “tati-val es mamival” akar maradni (igy szolitotta itthoni neveloszuleit) Romaniaban. Hajjaj,hogy ebben az orszagban mi minden megtortenhet az egyszeru emberekkel. Nalunk ugy latszik,a torveny csak egy bizonyos kategoriat vedelmez.Mi tudjuk,hogy mely kategoriat ! A tobbiek, az egyszeru emberek torvenyen kivulieknek szamitanak, veluk aztan mindenki azt tehet, amit eppen csak akar.

 • User
  Dátum: 2019. június 24., 15:10
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Valoban mind alhir volna?! Akkor biztosan az is alhir,hogy a Maramaros megyei ujsagok egyik helyi ujsagirojanak (tole szarmaztak az informaciok amiket az Antena 3 es Romania Tv lekozolt) a Facebook kontjat torolte a Facebook, ahol dokumentalva kozolte a ferj amerikai munkahelyet, mely egy szervdonor kozpont. Ejjnye ,ejjnye Zukkermann! Ez volna az “american democraci”?! Betomni mindenkinek a pofajat, aki a rendszeretekkel szembe mer szallni?! Ezek utan ez az ujsagiro meg egy oldalt nyitott,amelyben dokumentaltan kozolte. hogy az orokbefogadas korul (az iratokban) mennyi falcs es hamis dolog szerepel. Ma reggel ezt az oldalt is torolte a Facebook. De amikor nektek magyaroknak torlik,vagy letiltjak ,szinten az igazsagert az oldalotokat,akkor tudtok lazadozni.Igy igaz?! Nem kell ilyen erzestelenul kezelni mas emberek dramajat,mert ami ma veluk tortenik,az sajnos mindannyiunkkal megtortenhetik (Isten orizz) ebben az igazsagtalan,embertelen,kegyetlen es emberi mivoltabol teljesen kivetkozott orszagban !