Hirdetés
Hirdetés

A Nép Ügyvédje szerint nem feltétlen kell kórházba utalni a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket

A Nép Ügyvédje szerint nem feltétlen kell kórházba utalni a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket Románia

A Nép Ügyvédje egy ajánlást fogalmazott meg csütörtökön az egészségügyi miniszternek, hogy vizsgálja felül azt a döntését, amely szerint a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket kötelező módon kórházba kell utalni.

Hirdetés
Hirdetés

A Nép Ügyvédje hivatalból indított kivizsgálást, miután brassói irodája jelezte, hogy ezzel kapcsolatos tudósítások jelentek meg a helyi lapokban.

A Nép Ügyvédje szerint az egészségügyi minisztérium túllépi hatáskörét, amennyiben korlátozza az állampolgárok egyéni szabadsághoz való alapjogát, ami a parlament kizárólagos hatásköre.

A Nép Ügyvédje szerint Románián kívül egyetlen Uniós ország sem rendelte el a szükségállapot, vagy a veszélyhelyzet alatt a tünetmentes személyek köztelező kórházba utalását.

A Nép Ügyvédje felhívja a figyelmet, hogy a hazai és a nemzetközi jogszabályok értelmében “egészségügyi beavatkozást csak azt követően lehet eszközölni, hogy az érintett személy a helyzet ismeretének birtokában szabad beleegyezését adta”, és a páciens “saját felelősségére bármikor elutasíthat egy beavatkozást”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük