Felhívás!

A nagy üzletláncok képviselői szerint nem fogynak ki a termékek a polcokról

A nagy üzletláncok képviselői szerint nem fogynak ki a termékek a polcokról Románia

Nem fognak kifogyni a termékek a polcokról – erről biztosítanak a nagy romániai kereskedelmi láncok képviselői. Országszerte több üzletben is megjelentek feliratok, amelyekben arra kérik az embereket, hogy csökkentsék a megvásárolt termékek mennyiségét.

Egy gyulafehérvári üzletben például a cukros polc fölött egy felirat látható, amely arra biztatja a vásárlókat, hogy öt csomagnál többet ne vásároljanak. Ennek ellenére, a polcon nem maradt cukor. Hasonló helyzet állt elő az olaj és a liszt esetében is. Az iparág képviselői szerint egyedi esetekről van szó, és jelenleg nincs ok aggodalomra a polcokon lévő termékek esetleges hiánya miatt.

“Nincs ok aggodalomra. Valóban vannak feszültebb helyzetek, nehézségek, amelyek az ellátási lánc menedzsmentje szempontjából eredendően felmerülnek. A különleges helyzet a világjárvány miatt alakult ki. Ez a fő tényező, a bizonytalanság, hogy mikor lesz vége a járványnak. Voltak olyan tényezők, amelyek azt a benyomást keltették, hogy közeledünk a végéhez. Nem így van. Ez a bizonytalanság továbbra is feszültséget okoz, de a munka folyik, vannak megoldások, és jelenleg nem beszélhetünk élelmiszerválságról” – mondta George Bădescu, az üzletek szövetségének igazgatója. 

Globális félelmek

Világszerte élelmiszerválságtól tartanak. A jelzés Kínából érkezett, ahol a pekingi hatóságok arra utasították polgáraikat, hogy készüljenek fel a legrosszabb forgatókönyvre. A világ másik felén a britek az elmúlt négy évtized legnagyobb ellátási lánc-gondjával néznek szembe. Ami hazánkat illeti, továbbra sincs ok az aggodalomra – állítják a szakértők. Nem fognak elfogyni a polcokról a termékek, de az élelmiszerek egyértelműen drágábbak lesznek.

Az élelmiszerárak a legmagasabb szinten vannak az elmúlt tíz évhez viszonyítva. Az ENSZ élelmiszer- és mezőgazdasági szakértői szerint a globális árindex már a harmadik egymást követő hónapban emelkedett. Az indexet a gabona és a növényi olaj árának emelkedése befolyásolja.

Az elmúlt évben a mezőgazdasági nyersanyagok ára jelentősen emelkedett a kisebb termésmennyiség és a nagyobb kínai kereslet miatt. A romániai ágazat a takarmányok és műtrágyák áremelkedéséről beszél, a nyersanyagellátással nincsenek problémák hazánkban.

A lehetséges globális élelmiszerválsággal kapcsolatos félelmek először Ázsiában kaptak lángra. Kína e hónap elején arra szólította fel az embereket, hogy halmozzanak fel élelmiszert. A kínai kereskedelmi minisztérium is felszólítja a helyi hatóságokat, hogy segítsék a beszerzési folyamatokat, ellenőrizzék a hús- és zöldségkészleteket és tartsák fenn az árstabilitást.

Az Egyesült Királyságban a mezőgazdasági ágazat az 1970-es évek óta a legnagyobb ellátási lánc-problémákkal néz szembe. A Brit Iparszövetség (Confederation of British Industry) felmérést végzett: a megkérdezett vállalatok kétharmada szerint a gyárak termelése a következő hónapokban vissza fog esni. A problémák az európai unióból való kilépéskor kezdődtek, és a világjárvány csak súlyosbította őket. A britek a munkaerőhiányra is panaszkodnak. A húsfeldolgozók például kénytelenek csökkenteni a termelést, mert kevés a sofőr, és nem tudják időben eljuttatni az árut a szupermarketekbe.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.