Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: A munkaügyi miniszter szeretné, ha már január elsejétől nőne a minimálbér

FRISSÍTVE: A munkaügyi miniszter szeretné, ha már január elsejétől nőne a minimálbér Románia

Marius Budăi munkaügyi miniszter kedden kijelentette, szeretné, ha január elsejétől 3000 lejre növekedne a minimálbér, amelynek összegéből 200 lej adómentes lenne. Közlése szerint a végleges döntést a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel folytatott tárgyalások után hozzák meg a koalícióban.

A tárcavezető elmondta, a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanács szerdai ülésén a minimálbér összege lesz az egyetlen napirendi pont. A 200 lejes adómentes bértöbbletet, amely eddig opcionális volt a munkáltatók számára, a tervek szerint a 3000 lejes minimálbér részévé teszik, és továbbra is adómentes marad – tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy 130 ezer alkalmazott fizetését emelték meg a munkaadóik az adómentes 200 lejjel.

A háromoldalú érdekegyeztető tanács összehívását a miniszterelnök is bejelentette. Nicolae Ciucă azt mondta, a szerdára tervezett tanácskozás témája az országos minimálbér lesz.

Január elsejétől nyugdíjemelés is várható

Marius Budăi kijelentette,  2023. január elsejétől nőnek a nyugdíjak, az emelés mértékéről a kormánykoalícióban döntenek.

A tárcavezető közlése szerint a kormánykoalícióban “az utóbbi időben” 15 százalékos nyugdíjemelésről tárgyaltak; az általános nyugdíjpont-emelés mellett differenciált emelést terveznek a kiszolgáltatott kategóriák számára.

A parlamentben nyilatkozó miniszter azonban nem kívánt konkrét összegről beszélni az újságíróknak.

A munkaügyi minisztert Mugur Isărescu jegybanki kormányzó kijelentésére is reagáltatták, aki szerint a gazdasági egyensúly megőrzéséért a nyugdíjemelésnek 15 százalékosnál kisebbnek kell lennie. Budăi azt felelte, válságos időkben “kötelesség” a társadalmi szolidaritás és a kiszolgáltatottak támogatása.

A Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tartja a nyugdíjak differenciált emelését

Elfogadhatatlannak tartja a Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetsége (FNPR) a nyugdíjak differenciált emelését.

Szerdai közleményében a szervezet a munkaügyi minisztériumnak arra a javaslatára reagált, hogy 2023. január elsejétől a nyugdíjasok egy részének 10 százalékkal, a kisnyugdíjasoknak pedig 25 százalékkal nőjön a járandósága. “Egy ilyen intézkedést nem fogadhat el az a több millió nyugdíjas, aki 20-40 éven keresztül fizette a nyugdíjjárulékot a jövedelméből” – olvasható a közleményben.

A FNPR arra kéri a kormányt, hogy a költségvetésből támogassa szociális segélyekkel az alacsony jövedelmű személyeket. A szervezet hangsúlyozza, hogy a nyugdíj nem tekinthető szociális segélynek. 

forrás: Agerpres

fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük