Felhívás!

A miniszterelnök és az államfő is megemlékezett a Colectiv-tragédiáról

A miniszterelnök és az államfő is megemlékezett a Colectiv-tragédiáról Románia

A Colectiv tragédiája “súlyos” leckeként, “mély sebként” marad meg a romániaiak emlékezetében, jelentette ki szerdán Viorica Dăncilă leváltott kormányfő.

“2015. október 30-a az egyik legszomorúbb napként marad meg emlékezetünkben, amelyen több tucat fiatal életét veszítette. (…) A Colectiv tragédiája súlyos leckeként, mély sebként marad meg a románok emlékezetében, és nagy felelősségtudatot és éberséget követel mindenkitől” – üzente Dăncilă.

Hozzátette, helyre kell hozni a nem működő dolgokat, és ennek útja nem könnyű, de az állam intézményeinek és hatóságainak vállalniuk kell ezt, “politikai szólamok nélkül”.

“A sürgősségi helyzetekben való gyors bevetést biztosító intézkedéseket, a törvényt és az egészségügyi szolgáltatásokat folyamatosan fejleszteni, javítani kell. További beruházásokra van szükség az egészségügyben, a mentési felszerelések beszerzése, a munkaerő megfelelő szakmai felkészítése érdekében” – fűzte hozzá a leköszönő kormányfő, leszögezve, ő támogat minden projektet, amely az állampolgárok biztonságának növelését, az egészségügyi szolgáltatások és a katasztrófavédelmi bevetések jobbá tételét szolgálja.

Dăncilă szolidaritását fejezte ki a gyászoló családokkal szemben és jó egészséget kívánt a 4 évvel ezelőtti tragédiában megsérült személyeknek.

Johannis virágkoszorút helyezett el a Colectiv klub előtt

Klaus Johanis államelnök szerda reggel koszorút helyezett el a Colectiv klub előtt, a négy évvel ezelőtti tragikus esemény emlékére.

Az államelnök gyertyát gyújtott a klub előtt rögtönzött oltárnál és pár perces néma csenddel adózott a 2015. október 30-án bekövetkezett tűzvészben életüket vesztett személyek emléke előtt.

A Colectiv klubban 2015. október 30-án este ütött ki a tűz néhány nem megfelelően alkalmazott pirotechnikai eszköz miatt, a Goodbye to Gravity együttes lemezbemutató koncertje közben. A tűzvész következtében 64-en vesztették életüket.

A hatóságok 2016. április 28-án bűnvádi eljárást indítottak a klub három tulajdonosa ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és a munkavédelmi intézkedések be nem tartása miatt.

A Colectiv-tragédia után, november 3-án több ezer tüntető követelte a fővárosban és a nagyvárosokban Victor Ponta kormányfő, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Cristian Popescu-Piedone, a 4. kerületi polgármester lemondását.

A Ponta-kormány november 4-én lemondott.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.