Hirdetés
Hirdetés

A kormány székhelye előtt tüntetnek a közúti fuvarozók

A kormány székhelye előtt tüntetnek a közúti fuvarozók Románia

A közúti fuvarozók három munkáltatói szövetségének több tucat teherautója parkolt szerda reggel a fővárosi Victoriei (Győzelem) téren, a kormány székhelye előtt, annak a tiltakozó megmozdulásnak a keretében, amelyet a kormány árufuvarozói napidíjakat megadóztató politikája, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása és a kamionsofőrök karanténba helyezése ellen hirdetett meg az ágazat.

Hirdetés
Hirdetés

A tüntetésen a Román Fuvarozók Szövetségének (FORT), a Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) és a Bukovinai Áruszállítók Szövetségének a sofőrjei vesznek részt, akik az ország több mint 20 megyéjéből érkeztek Bukarestbe járműveikkel. A következő órákban további kamionokat várnak a tüntetésre.

A tüntetés 16 óráig engedélyezett, a teherautók többségén ‘A napidíjak visszamenőleges adóztatása = a közúti szállítás halála’ transzparens látható.

A fuvarozók képviselői szerint a román kormánynak és a parlamentnek a következő főbb problémákat kell megoldania az ágazat megmentése érdekében: szüntessék meg a napidíjak visszamenőleges, az elmúlt öt évre vonatkozó megadóztatását, fizessék ki az elmúlt évben autószervizekbe került több ezer jármű sofőrjének az eddig ki nem fizetett kártérítéseket, állítsák le a gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések (RCA) indokolatlan áremelkedését.

Az UNTRR szerint Románia az egyetlen európai állam, amely adót vet ki a napidíjra, sőt az adó kifizetését most visszamenőlegesen, öt évre kiterjedően kéri, ezt pedig egyetlen cég sem tudja kifizetni.

Szintén Románia az egyetlen olyan ország, amely elrendeli a szállítói ágazat sofőrjeinek a karanténba helyezését a koronavírus-járvány miatt, míg minden más ország kivételt tesz a fuvarozókkal, róják még fel az UNTRR képviselői.

A Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) kedden közleményben tájékoztatott, hogy a közúti szállítók a kormány székhelye előtt készülnek tüntetni 100 nyergesvontatóval szerdán 9 és 15 óra között, hogy megoldást követeljenek az ágazat súlyos problémáira, és hogy a tüntetésen az ágazatban tevékenykedő munkáltatói szövetségek mindegyike képviseltetni fogja magát.

Kedd este azonban a pénzügyminisztérium közleményben bejelentette, hogy az Európa 2002 Fuvarozók Munkáltatói Szövetsége (APTE 2002) és a Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetsége elállt a tüntetési szándéktól a pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően, amelyen a nemzetközi fuvarok sofőrjeire vonatkozó napidíjrendszerről volt szó.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások