Felhívás!

FRISSÍTVE: A kormány négy RMDSZ-es prefektust nevezett ki

FRISSÍTVE: A kormány négy RMDSZ-es prefektust nevezett ki Románia

RMDSZ-es prefektusokat is kinevezett a kormány szerda reggeli ülésén – tájékoztatott közleményében az alakulat.

A Szövetség megyei szervezetei az elmúlt hetekben döntöttek arról, hogy kit nevesítsenek prefektusnak és alprefektusnak a megyéjükben, így a koalíciós megállapodások, a nevesítések és a szerdai kinevezés eredményeként a következő megyékben lesz RMDSZ-es prefektus: Arad megyében Tóth Csaba, Kolozs megyében Tasnádi István Szilárd, Szilágy megyében Dari Tamás, Szatmár megyében pedig prefektusként folytatja a munkát Altfatter Tamás-Ferenc.

A következő időszakban további RMDSZ-es prefektusokat és alprefektusokat nevez ki a kormány, áll még a közleményben.

Feszültséget kelt a Kolozs megyei prefektusi funkció

“Inkompetensnek” nevezte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetését Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács liberális elnöke

“A PNL-ben többen elégedetlenek azzal, hogy a pártot vezetik” – nyilatkozta szerdán Tișe, hozzátéve, hogy folytatni fogja a “politikai harcot” a párt központi vezetésével és egy saját platformot is indítani fog”.

Alin Tişe a Kolozs megyeieknek adott pofoncsapásként értékeli azt, hogy RMDSZ-tagot neveztek ki a prefektusi tisztségbe. Tişe kilátásba helyezte, hogy válaszképpen javasolja RMDSZ-es helyettese, Vákár István leváltását.

“Mindent megtettem, ami emberileg megtehető, hogy megmásítsam ezt a döntést, sajnos sikertelenül. (…) Ez egy pofoncsapás a Kolozs megyeieknek, az erdélyieknek és a PNL Kolozs megyei szervezetének. Nyilvánosan bocsánatot kérek a Kolozs megyeiektől ezért a döntésért, mert a Kolozs megyei PNL-nek joga lett volna ehhez a prefektusi székhez. A megyei tanács elnökeként továbbra is harcolni fogok a megye lakóiért, és jelenleg azt fontolgatom, hogy a tanács márciusi ülésén leváltjuk a megyei tanács RMDSZ-es alelnökét” – nyilatkozta a zcj.ro-nak.

Korábban Kolozsvár polgármestere, Emil Boc is elismerte, hogy feszültség van a párton belül, amiatt, hogy Kolozs megye prefektusi tisztségét az RMDSZ kapja meg. Boc akkor úgy nyilatkozott, hogy “a PNL átlépett egy vörös vonalat”, és innentől kezdve “belső harc következik”

Alin Tișe február elején nyílt levelet intézett Ludovic Orban pártelnökhöz, és Florin Cîțu kormányfőhöz, amelyben arra kéri őket, hogy hozzák helyre “a hibát”, amely révén az RMDSZ-nek juttatták a prefektusi tisztséget. Tișe elmondása szerint a levelet 70 Kolozs megyei polgármester támogatta. A tanácselnök ugyanakkor kilátásba helyezte a pártból való lemondását is.

Utólag Kelemen Hunor elmondta, hajlandó lenne lemondani a Kolozs megyei prefektusi funkcióról a Bihar megyeiért cserébe.

(Agerpres/Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások