Felhívás!

FRISSÍTVE: A kormány leszámolna a választási turizmussal

FRISSÍTVE: A kormány leszámolna a választási turizmussal Románia

A kormány nem mond le arról a kilátásba helyezett törvénymódosításról, amely megtiltaná a választások előtt ideiglenes tartózkodási engedélyhez (flotant) jutott választópolgároknak, hogy az adott településen szavazzanak az önkormányzati választásokon – nyilatkozta szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közölte, támogatja a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, de ellenzi a választások előtt kevesebb mint 90 nappal ideiglenes tartózkodási engedélyhez jutott állampolgárok szavazati jogát korlátozó előírást, amely szintén része a választási törvényt módosító tervezetnek.

Erre reagálva Orban azt mondta, megvizsgálták 200 olyan település esetét, ahol a 2016-os helyhatósági választások környékén “gyanús migrációt” észleltek. “Ezeken a településeken 2016-ban 20.000 ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki, nyilván szinte valamennyit a választások környékén, míg más években ugyanezen a 200 településen legtöbb 2000 tartózkodási engedélyt bocsátottak ki, vagyis tízszer kevesebbet. (…) Egyértelmű, hogy ez egy olyan mozgás volt, amellyel bizonyos településeken szavazati joghoz juttattak olyan állampolgárokat, akiknek semmi közük ahhoz a településhez, nem laknak ott, nem dolgoznak ott, csak azért kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt, hogy szavazzanak a polgármesterre” – magyarázta Orban.

Barna: a korlátozás elsősorban az egyetemistákat érinti

Az ideiglenes tartózkodási engedéllyel (flotant) rendelkező állampolgárok szavazati jogának korlátozása elsősorban az egyetemistákat érinti – nyilatkozta csütörtök este Dan Barna, az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Meglátása szerint a választási törvény olyan értelmű módosítása, amely szerint azoknak a személyeknek, akik tartózkodási engedélyük alapján 90 napnál rövidebb ideje tartoznak egy bizonyos választási kerülethez, még abban a városban vagy községben kell szavazniuk, ahová korábbi hivatalos lakhelyük volt bejegyezve, éppen a legdinamikusabb társadalmi csoportot, a fiatalokat, elsősorban az egyetemistákat érinti.

Hozzátette, hogy a választási turizmus és a többszörös szavazás kockázata nem időszerű, amióta számítógépes rendszer (SIMPV) követi a szavazási jelenlétet és akadályozza meg a kettős szavazást.

Barna szerint “nincs releváns bizonyíték” arra, hogy emberek százait vagy ezreit költöztették volna egyik helyről a másikra, és utolsó éjjel kaptak volna ideiglenes tartózkodási engedélyt.

Szerinte a 90 napos határidő nem gátolja meg azokat, akik ‘feltétlenül ezt akarják tenni’, viszont a nagyvárosokban több tízezer fiatalt foszt meg szavazati jogától.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások