Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A kormány és a parlament előtt tüntetnek csütörtökön az Alfa Kartell tagjai

A kormány és a parlament előtt tüntetnek csütörtökön az Alfa Kartell tagjai Románia

A kormány, majd a parlament épülete előtt tüntetnek csütörtökön az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség tagjai “a lakosság elszegényedésének leállítását” követelve.

A szövetség közleménye szerint a szakszervezetek az árak korlátozását, az extraprofitok megadóztatását, a bérek és nyugdíjak növelését, az egységes közalkalmazotti bértörvény és a vasúti dolgozók jogállásáról szóló törvény diszkriminációmentes alkalmazását kérik.

Az Alfa Kartell emlékeztetett arra, hogy több tüntetést is terveznek október folyamán, mert “a felháborítóan magas energiaköltségek, az élelmiszerek és más alapvető élelmiszerek drágulása munkavállalók millióit kényszerítik fájdalmas döntések meghozatalára, és sokakat szegénységbe taszítanak.”

A szakszervezeti szövetség októberi tiltakozássorozata 17-én kezdődött, amikor Zilahról és Botoşani-ból egy-egy karavánt indítottak Bukarestbe. A fővárosba vezető útvonalon tüntetéseket tartottak azokon a településeken, ahol a termelés leállása és a munkahelyek megszűnése fenyegeti az alkalmazottakat. A két karaván csütörtökön találkozik Bukarestben, ahol közös demonstrációkat tartanak.

Hossu: nem áll szándékunkban megbuktatni a kormányt

Megközelítőleg 5000 embert várnak csütörtökön az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség által a kormány és a parlament épülete elé szervezett tüntetésre – nyilatkozta az Agerpres-nek Bogdan Iuliu Hossu.

A szövetség elnöke kijelentette, még nem akarják megbuktatni a kormányt, a tüntetés célja egyelőre a realitásokra nem reagáló, és ezzel a lakosságot szegénységbe taszító politikai döntéshozók figyelmének felkeltése. Ezért is nevezték el a megmozdulást a szegénység elleni tüntetésnek. A szakszervezetek elégedetlenek azzal, hogy a kormány nem hozott döntést olyan fontos kérdésekben, mint például az energiaválság, amely még az ukrajnai háború előtt elkezdődött Romániában – tette hozzá.

Hossu szerint a gondok egy része azzal magyarázható, hogy az energetikai rendszert nem korszerűsítették, nem végeztek beruházásokat, és a szolgáltatók egyáltalán nem mutatnak tiszteletet a fogyasztók iránt.

Azt is elmondta, hogy az elavult rendszer a munkaviszonyok terén is akadályozza a normalitást, és törvénymódosításra van szükség.

A törvényeket pedig pont a kormány nem tartja be, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló törvényt vagy a közalkalmazottak bértörvényét még mindig nem alkalmazták – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

A demonstráción tartott beszédében Bogdan Hossu elmondta: a szakszervezetek azért tiltakoznak, mert a gazdasági növekedést nem követi a bérek és nyugdíjak szintje, a kormány nem alkalmazza a parlamentben elfogadott törvényeket és leállította a kollektív tárgyalásokat.

“Nem azért vagyunk itt, hogy megbuktassuk a kormányt, de ha az elkövetkező időszakban nem látunk megoldást a követeléseinkre, akkor tízszer többen térünk ide vissza, egyetlen üzenettel: le a kormánnyal!” – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Bogdan Hossu bejelentette, hogy pénteken az elnöki hivatal előtt is tüntetni fognak, mert emlékeztetni akarják az államfőt arra, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács vezetőjeként energia-vészhelyzetet kellene kihirdetnie. A szakszervezetek szerint ugyanis csak így lehetne megóvni a lakosságot és a gazdaságot a földgáz és az áram drágulásától.

forrás: Agerpres

fotó: Confederația Natională Sindicală “Cartel ALFA”/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük