Hirdetés
Hirdetés

A kommunista rezsium gyermekkórházaiban meghalt kiskorúak eseteit tárták fel

A kommunista rezsium gyermekkórházaiban meghalt kiskorúak eseteit tárták fel Románia

A Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) szerdán közölte, hogy az utóbbi öt évben 2207 olyan gyermek halálát tárta fel, akik 1990 előtt a Román Szocialista Köztársaság területén működő 26 neuropszichiátriai gyermekkórházban az éhezésbe, az embertelen körülményekbe vagy az orvosi ellátás hiányába haltak bele.

Az intézet becslése szerint 1967 és 1990 között több mint 15.000 kiskorú halt meg a 26 gyermekotthonként működő kórházban.

A legtöbb haláleset a Bihar megyei Csegődön lévő gyermekkórházban jegyezték: 1987-es megalapításától 1990 április 30-áig a 183 beutalt gyerek közül 160 veszítette életét.

Az IICCMER közleményének előzménye, hogy az Európai Parlament kedden felhívást intézett a gyermekbántalmazás megfékezésére Európában.

Az IICCMER 2017-ben és 2018-ban feljelentéseket nyújtott be a legfőbb ügyészségre a pszichiátriai intézetek kiskorú ápoltjai ellen alkalmazott embertelen bánásmód miatt. A feljelentések szerint Csegődön 1987 és 1990, Păstrăveni-ben 1966 és 1990, Máramarosszigeten 1973 és 1992, Sireten pedig 1980 és 1989 között estek az embertelen bánásmód áldozatául a gyerekek.

A kutatómunka az archívumok tanulmányozásával, tanúk, áldozatok és feltételezett vétkesek meghallgatásával zajlott.

A gyermekotthonként működő kórházak a hivatalos változat szerint ‘gyógyíthatatlan’ kiskorúakat fogadtak be, a valóságban azonban árva vagy rossz családi körülmények közé születő, de egyébként teljesen egészséges, esetleg enyhe testi hibával élő gyerekek is ide kerültek és itt lelték halálukat. A túlélők súlyos testi és pszichikai traumákkal maradtak.

Az IICCMER folytatja a kutatómunkát. Daniel Şandru, az intézet ügyvezető elnöke elmondta, az eddigi vizsgálatok alapján 15 ezerre tehető az áldozatok száma, a túlélőké pedig egyelőre ismeretlen. Şandru arra kérte az illetékes bűnüldöző szerveket, hogy haladéktalanul vizsgálják ki ezeket az eseteket.

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük