Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kolozsvári bíróság szerint a vegyes kapcsolatból származó gyereknek román óvodába kell járnia

A kolozsvári bíróság szerint a vegyes kapcsolatból származó gyereknek román óvodába kell járnia Románia

A kolozsvári bíróság nemrég egy vegyes kapcsolatból – román apa és magyar anya – származó gyermek nevelési nyelvét érintő ügyben döntött, és úgy határozott, hogy a kiskorút román nyelven kell taníttatni. A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

Hirdetés
Hirdetés

Egy kolozsvári ügyvéd pert indított annak érdekében, hogy a román férfi volt élettársát rákényszerítse, járuljon hozzá, hogy hároméves kisfiukat román nyelvű óvodába írassák.

Amikor a gyermek elérte az óvodáskort, az anyja ragaszkodott ahhoz, hogy magyar nyelven tanuljon, az apa azonban nem értett egyet ezzel egyet, arra hivatkozva, hogy ez korlátozná a későbbiekben a munkaerő-piaci lehetőségeit.

A két fél nem jutott közös nevezőre, ezért a férfi bírósághoz fordult, hogy döntsék el, milyen nyelven kell taníttatni a gyereket.

Az édesanya az MTI-nek elmondta: a gyermekkel mindkét szülő az anyanyelvén beszélt, ezért a kisfiú egyformán jól beszél románul és magyarul. A bíróság által elrendelt magyar és román logopédiai vizsgálat is azt állapította meg, hogy a gyermek mindkét nyelvet jobban beszéli, mint a vele egykorúak többsége.

„Rendkívül zavar az az érvelés, hogy nem lesz jövője a gyermeknek, ha magyar óvodába, magyar iskolába jár. Én magyar óvodába, magyar iskolába jártam, és ennek ellenére kiváló eredménnyel végeztem el románul ugyanazt azt a jogi egyetemet, amit a gyermek édesapja. Jogtanácsosként ugyanúgy állok a bíró előtt, mint ő. Semmilyen hátrányom nem származott abból, hogy magyarul tanultam. Sőt az válik igazán a gyermek hasznára, ha két kultúrát ismer meg. A magyar kultúra megismerésére pedig akkor van esélye, ha magyar óvodába, magyar iskolába jár. A román kultúrát a magyar oktatási intézményekben is megismeri” – mondta korábban az MTI-nek az édesanya.

Hozzátette: az ügyben eddig született három ítélet mindegyike elismételi, hogy hátrányos helyzetet jelent a gyermek számára a magyar nyelvű óvoda. Mint közölte, ezt elfogadhatatlannak tartja, és várja az ítélet indoklását, hogy láthassa, milyen további jogi lépéseket tehet a gyermeke magyar nyelvű taníttatása érdekében.

(G4Media/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 6., 14:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Bravó! Romániában élünk…😂
  Hölgyek & urak! Vegyes házasság előtt jó lenne megfontolni pár dolgot! Mindenki házasodjék a fajtájával!!!!
  Olyan szülőket tudok, akik a lányuk lakodalmán pityókát szedett😆 Sokakat megbotránykoztatott akkor, mert a fiú nagyon jól beszélt magyarul, stb, de most a gyerekei meg sem szólalnak magyarul, anyanyelvüken és gondolom otthon sem szabad magyarul beszélni! Tyúk tyúkkal, lúd lúddal!😆😆😆

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 8., 14:36
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Kultúra válogatja…meg lehet(ne) egyezni az elején ,hogy mind a 2 fél családja értse meg,hogy a gyerekeknek az a jó ,hogy ismeri mint a 2 nyelvet,kultúrát ,szokásokat és kölcsönösen fogadja el azokat.Egy olyan gyerek majd felnőtt ,aki bírja mind a 2 nyelvet az előnyére van,nem csak anyagilag,hanem kulturálisan is.Aki megérti Wass Albertet,Jókait,Karinthyt stb. ,aztán Caragialet stb.az csak nyertes lehet.

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 6., 19:08
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A gyereknek mindket nyelv ismerete fontos (honnan veszi az apa, hogy a gyerek majd Romaniaban fog dolgozni?), ezert vegyesnyelvu ovodaba kell jaratni. Ne mondjak, hogy ilyen ovoda nem letezik!

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 9., 10:22
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Van ilyen és olyan is. A családomban van vegyes házasság, a gyerekek román óvodába és 12 évig magyar iskolába jártak, jártak. Mindkét nyelvet tökéletesen ismerik.