Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kijelölt miniszterelnök közzétette kormányának összetételét

A kijelölt miniszterelnök közzétette kormányának összetételét Románia

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök közzétette csütörtökön kormányának összetételét.

Hirdetés
Hirdetés

Az Orban-kabinet kinevezésre javasolt miniszterei a következők:

* Raluca Turcan – miniszterelnök-helyettes

* Florin Cîţu – pénzügyminiszter

* Marcel Vela – belügyminiszter

* Bogdan Aurescu – külügyminiszter

* Cătălin Predoiu – igazságügyi miniszter

* Nicolae Ciucă tábornok – védelmi miniszter

* Virgil Popescu – gazdasági, energiaügyi, turisztikai és üzleti környezetért felelős miniszter

* Lucian Bode – szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős miniszter

* Adrian Oros – mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter

* Costel Alexe – környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszter

* Ion Ştefan – közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter

* Ioan Marcel Boloş – európai alapokért felelős miniszter

* Victor Sebastian Costache – egészségügyi miniszter

* Cristina Monica Anisie – tanügyi és kutatási miniszter

* Bogdan Gheorghiu – művelődési miniszter

* Marian Ionuţ Stroe – ifjúsági és sportminiszter

* Violeta Alexandru – munkaügyi és társadalomvédelmi miniszter.

Rövidtávú tervek: 2020-as választások megszervezése, az igazságügyi törvények körüli közvita újraindítása

Az Orban-kabinet programja egy sor olyan rövidtávú célkitűzést tartalmaz, mint a 2020-as választások megfelelő megszervezése, az igazságügyi törvényekről szóló közvita újbóli megnyitása az európai ajánlásoknak megfelelő javításuk érdekében, valamint a kormány átstrukturálása.

A kormányprogram leszögezi, Románia jelenlegi válságos politikai helyzete megköveteli, hogy rövidtávú célkitűzéseket fogalmazzanak meg, amelyek előkészítik az ország európai szellemben történő megreformálását. Ezek között szerepel a 2020-as választások megfelelő megszervezése, az igazságügyi törvényekről szóló közvita újbóli megnyitása az európai ajánlásoknak megfelelő javításuk érdekében, a kormány átstrukturálása, a közigazgatás hatékonnyá tétele, az állampolgárok közintézményekbe vetett bizalmának visszanyerése; a jelenlegi, fogyasztásnövelésre alapuló gazdasági modell behelyettesítése egy befektetés-, termelőképesség- és kompetivitásnövelésre alapuló gazdasággal.

A dokumentum értelmében a Nemzeti Liberális Párt a következő időszakban azért fog dolgozni, hogy kiigazítsa a Szociáldemokrata Párt vezette kormány okozta „elcsúszásokat”, és hogy a közpolitikákat egy, a fenntarthatóság szempontját figyelembe vevő gazdasági fejlődés felé irányítsa, amely jólétet eredményez majd.

Rövidtávú intézkedéseket igényel ugyanakkor számos megoldatlan kérdés az infrastruktúra, oktatás, egészségügy, mezőgazdaság, környezetvédelem terén, amelyekkel kapcsolatban sürgető a lakossági elvárás. A Brexit, a migráció kérdése és a klímaváltozás szintén felelősségteljes viszonyulásra készteti a döntéshozókat, áll még a dokumentumban.

Az alakulóban levő kormány programja felsorolja azokat a halaszthatatlan intézkedéseket, amelyek meghozatalára készül: ilyen a kormány átstrukturálására vonatkozó sürgősségi rendelet; a november 10-ei és 24-ei államelnök-választások zavartalan lebonyolítását lehetővé tevő körülmények biztosítása; javaslat megfogalmazása a Romániát képviselő európai uniós biztos személyét illetően; a 2019-es állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés törvényének módosítása; a 2020-as állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés törvénytervezetének kidolgozása; a frissen diplomát szerzett orvosok rezidensvizsgájának megszervezése; az energetikai és szállításügyi szektor felkészülése a télre.

A dokumentum szerint késedelem nélkül tervezi a leendő kormány a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlését, a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltek pártfogó felügyeletének megszilárdítását, az ügyészségek vezetőinek mielőbbi kinevezését célzó eljárások beindítását, a 2018. augusztus 10-ei tüntetésre vonatkozó belügyminisztériumi iratcsomók titkosításának feloldását, és azon ügyek megoldását is, amelyek miatt kötelességszegési eljárást indíthatnak be a román állammal szemben.

Orban: nehéz időszakban készülünk átvenni az ország kormányzását

„Nagyon nehéz időszakban” készül átvenni az ország kormányzását a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az új kormánynak gyorsan ki kell javítania „majdnem mindent, amit a PSD-kormány elrontott”, ugyanakkor le kell tennie az alapjait egy szolid reformnak, amely az ország fejlődéséhez és korszerűsítéséhez vezet, fejtette ki Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök.

„Nagyon nehéz időszakban kerülünk előtérbe. Nem vár minket sem taps, sem elismerés, sem dicséret. A lakosság azt várja a kormányt átvevőktől, hogy már az első naptól kezdődően szenteljék magukat a közügyeknek és a súlyos problémák megoldásának. Olyan helyzetben vagyunk, hogy gyorsan meg kell oldanunk majdnem mindent, amit a PSD-kormány elrontott, de emellett még le kell fektetnünk az alapjait egy szolid reformnak, amely az ország fejlődéséhez és korszerűsítéséhez, egy fenntartható gazdasági fejlődéshez vezet, amely pozitívan hat minden állampolgár vásárlóerejére, és ezt csak a magánszféra, a beruházások támogatásával, a gazdaság versenyképességének növelésével lehet elérni” – jelentette ki Ludovic Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bizottsága ülésének elején, amelyen jóváhagyásra bocsátották a javasolt miniszterek listáját és a kormányprogramot.

Orban az országos politikai bizottságban egy 16 minisztert és egy miniszterelnök-helyettest tartalmazó kormánystruktúrát mutatott be. Miután felolvasta a jövendőbeli kabinet minisztereinek listáját, Orban részletesebben is kitért néhány névre.

Az európai alapokért felelős minisztérium élére javasolt Ioan Marcel Boloşról kifejtette, hogy tökéletes szakember, aki minden részletében ismeri az európai alapok lehívásának procedúráját, és akinek rendkívül jó kapcsolatai vannak az európai intézmények szintjén. Elmondása szerint azért választotta őt, mert ennek a miniszternek már első naptól kezdődően rendkívül súlyos problémákat kell megoldania, hogy az ország ne essen el az év végéig hátramaradt időszakban az európai alapoktól, és felgyorsítsa az alapok lehívását, mutatott rá Orban.

Az egészségügyi tárca élére javasolt Victor Sebastian Costache orvosról pedig kifejtette, hogy nagynevű európai egyetemeken végezte tanulmányait, dolgozott Európában, de hazatért, és jelenleg az egyik leginkább megbecsült szívsebész, aki a hátrányos helyzetűekkel is törődik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük