Felhívás!

A keresztelési szertartáson meghalt csecsemő ügyében indított belső vizsgálat felgyorsítását kéri a BOR

A keresztelési szertartáson meghalt csecsemő ügyében indított belső vizsgálat felgyorsítását kéri a BOR Románia

A keresztelési szertartáson való víz alá merítés következtében meghalt csecsemő ügyében indított belső vizsgálat sürgetését kérte az ortodox patriarkátus a suceavai érsekségtől – jelentette ki hétfőn a Román Ortodox Egyház (BOR) szóvivője, Vasile Bănescu.

Az ortodox egyház azt követően adott ki közleményt, hogy hétfőn életét vesztette egy csecsemő, miután egy nappal korábban a keresztelési szertartás részeként végzett víz alá merítés következtében leállt a légzése és a szívműködése. A másfél hónapos csecsemőt súlyos állapotban vitték kórházba az egyik suceavai templomból, hétfő reggelre meghalt.

Vasile Bănescu azt mondta, a patriarkátusnak nincsen még hozzáférése sem az illetékes érsekség, sem a nyomozó hatóságok által indított vizsgálat konkrét részleteihez, előbbit azonban megsürgették, és amint lezárul, közzéteszik az eredményeket.

A szóvivő hozzátette, a patriarkátus mélyen együttérez az elhunyt kisgyerek családjával, és őszinte részvétét fejezi ki a családtagoknak.

A vízben való alámerítés eljárását ismertetve Bănescu leszögezi, ezt két-három másodperc alatt kell elvégezni, és közben a papnak egyik kezével tartania kell a gyerek fejét és tarkóját, másik kezével pedig védenie kell a száját és az orrát úgy, hogy ne nyeljen vizet, miközben háromszor alámerítik. Az alámerítésnek ugyanakkor közvetlenül a lélegzetvétel után kell történnie – jegyezte meg. Szükség esetén vagy ha a gyerek egészségi állapota megköveteli, lehetőség van arra is, hogy az alámerítés helyett vizet öntsenek a fejére – magyarázta Bănescu.

FRISSÍTÉS: Ideiglenesen felfüggesztik az ortodox pópát

Az ügyben indított vizsgálat lejártáig felfüggesztik a papi szolgálat alól azt az ortodox pópát, aki a keresztelői szertartást követően Suceaván meghalt kisgyereket keresztelte – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a román ortodox patriarkátus szóvivője.

Vasile Bănescu megjegyezte, az üggyel kapcsolatos részletekről a vizsgálatot folytató suceavai érsekség nyújthat tájékoztatást.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 2., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ez nem ortodox vallas hanem barbarizmus!! Ok nem fognak valtozni mert csak igy lehet hulyiteni a “hivoket”!!! Majd a babat vagy a szuleit fogjak hibasnak nyilvanitani.

 • User
  Dátum: 2021. február 2., 10:52
  ÉRTÉKELÉS: 14

  A szülők helyében a pópa fejét merítettem volna néhány perc erejéig a lavorba. Valóban ennyire ostobák hogy végig nézik ahogy valaki megöli a gyereküket. A középkor országa.