Felhívás!

A képviselőház új elnöke nem tart az ellenzéki bizalmatlansági indítványától

A képviselőház új elnöke nem tart az ellenzéki bizalmatlansági indítványától Románia

A PSD-ALDE parlamenti többség fel van készülve a bizalmatlansági indítványra, amelyet az ellenzéki pártok szándékoznak benyújtani júniusban, jelentette ki Marcel Ciolacu képviselőházi elnök csütörtök este, hangsúlyozva, akkor is biztosított a többség, ha az RMDSZ megszavazza az indítványt.

“Figyelembe véve a voksot, amellyel megválasztottak a tisztségbe, azt mondom, fel vagyunk készülve. (…) Kényelmes többségünk van, és a bizalmatlansági indítványt mindkét háznak meg kell szavaznia. A matematika azt mutatja, hogy a PSD-ALDE szövetségnek többsége van a két házban. (…) Igen, az RMDSZ nélkül is, a Szövetség egyébként sem szavazott soha a bizalmatlansági indítványoknál. Nem hiszem, hogy gond lesz, még akkor sem, ha az ellenzék felé mozdulnak” – jelentette ki Ciolacu egy telefonbeszélgetésben, a România TV műsorában.

Arra a kérdésre, hogy ki fog-e tartani a koalíciós többség abban az esetben is, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) további parlamenti képviselői igazolnak át az ellenzéki pártokhoz, Ciolacu azt mondta, hogy szerinte a Pro Románia párthoz való csatlakozási hullám lezárult.

Hangsúlyozta, a PSD prioritása jelenleg a belső átszervezés és a visszakapcsolódás az európai szociáldemokrata politikai családhoz.

Rámutatott, júniusban kongresszust kell szervezzenek, hogy a statútumot módosíthassák a párt elnökének megválasztását és menesztését illetően, amelyhez a jelenlegi szabályzat értelmében a párt minden tagjának voksa szükséges.

A képviselőház plénuma szerdán titkos szavazással, 172 támogató vokssal választotta meg Marcel Ciolacut, a PSD jelöltjét a képviselőház elnöki tisztségébe, 120-an szavaztak ellene.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.