Felhívás!

A kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal rendelkező páciensek azonosítását célzó szűrőprogram indul

A kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal rendelkező páciensek azonosítását célzó szűrőprogram indul Románia

A kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal rendelkező páciensek azonosítását célzó új szűrőprogram elindítását jelentette be kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Az intézet által kiadott közlemény értelmében a 20 millió eurós költségvetésű program 2020 és 2023 között zajlik és a tervek szerint több mint 165.000 kedvezményezettje lesz, akiknek legalább fele a veszélyeztetett kategóriákba tartozik. A program gyakorlatba ültetésében 900 szakember fog részt venni, akik a nagyobb hatékonyság érdekében szakirányú képzésen vesznek részt.

A projekt nagyon fontos és ambiciózus, figyelembe véve, hogy a statisztikai adatok szerint Romániában a kardiovaszkuláris betegségek előidézte elhalálozások aránya háromszor magasabb, mint az Európai Unió többi államában. “A terv része, hogy hozzásegítsük a megfelelő orvosi szolgáltatásokhoz a nehéz pénzügyi helyzetben vagy a társadalom peremén élőket is” – állítja a közleményben Alexandra Maria Cucu, az INSP igzagatója.

Az INSP a Román Egészségfejlesztési Egyesülettel, a Román Kardiológiai Társasággal, a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézettel, a temesvári szív- és érrendszeri betegségek intézetével és a Krónikus Betegek Egyesületeinek Szövetségével partnerségben indítja el a programot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.