Felhívás!

A karanténtörvény ellen vonultak utcára többtucatnyian Bukarestben

A karanténtörvény ellen vonultak utcára többtucatnyian Bukarestben Románia

A karanténtörvény ellen tüntetnek vasárnap többtucatnyian a bukaresti Victoriei téren.

A résztvevők többek között azt skandálják, hogy “Nem vagyunk szolganemzet!”, “Szabadságot!”, Gyerünk ki a térre!”

A fővárosi csendőrség sajtószóvivője, Georgian Enache szerint a helyszínre kivezényelt rendvédelmi erők száma változó, ezt a tüntetésen részt vevők számához igazítják.

A szóvivő kijelentette, a csendőrök tájékoztatták a jelenlévőket a vonatkozó törvényi előírásokról és a maszkviselés, valamint a fizikai távolság betartásának fontosságáról.

Eddig 13 bírságot szabtak ki összesen 16.500 lej értékben a koronavírus terjedésének megelőzését célzó intézkedések be nem tartása miatt – mondta még a szóvivő.

Orban: nem értem, miért tüntettek a karanténtörvény ellen

A Victoriei téri tüntetést “előkészítették” – jelentette ki vasárnap este a B1 televízió műsorában Ludovic Orban kormányfő és hozzátette: nem érti pontosan a tiltakozás okát.

“Sajnos egy nagyon furcsa kampánnyal szembesülünk. (…) Hamis információk özönét szórják az emberekre az összeesküvés elméletek hívei, akik tagadják a vírus és a járvány létezését, akik nagyon jól átgondolt, intenzív üzenetekben arra biztatják az embereket, hogy ne tartsanak be természetesen követett szabályokat. (…) Gondolja, hogy a Victoriei téri tüntetés a derült égből jött létre? Elő volt készítve. Közösségi oldalakon mobilizálták az embereket. Én, őszintén megmondom, nem értem, miért tüntettek…, hogy nem akarnak maszkot viselni – a maszkviselés a vírus elleni védekezés legfontosabb formája -, hogy nem értenek egyet a karanténtörvénnyel?” – mondta Orban.

Rámutatott, hogy hasonló helyzet több más európai országban is kialakult, és felkérte a románokat, hogy ne vegyék figyelembe az ezeken megfogalmazott üzenetet.

“Semmilyen további korlátozó intézkedést nem szeretnénk bevezetni” – erősítette meg a miniszterelnök.

Hozzátette: az új koronavírus igen veszélyes, és annyi tesztet végeznek, amennyi szükséges.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.