Felhívás!

A járvány hatása a gyermekek lelkivilágára

A járvány hatása a gyermekek lelkivilágára Románia

A Mentsétek meg a Gyermekeket (Salvați Copiii) elnevezésű szervezet újabb felmérést végzett a romániai kiskorúak helyzetéről. Ezúttal azt vizsgálták, mennyire befolyásolta az életüket a koronavírus-járvány a 2020-2021-es időszakban.

A tanulmányból egyebek között kiderül, azoknak a kiskorúaknak az említett időszakban pszichológiusi segítségre, netán kezelésre szoruló kiskorúak 90 százalékánál a lelki problémák között volt a járvány, illetve a járvány okozta sokféle változás, rendszabály, életmódváltás, bezártság, elszigetelődés stb. A megvizsgáltak közül minden harmadik szorongással küszködött, de az ifjúsági korba lépők körében az 50 százalékot is elérte az arány.  A pszichológus és pszichiáter tanácsaira, kezeléseire szoruló kiskorúaknak csak 8,1 százalékánál nincs az okozati tényezők között a Covid-19 betegséghez, illetve a járványhoz  kapcsolódó új életszabályozás. Tavaly tavasz óta a gyermekvédelmi szervezet munkatársai 678 kiskorúnak nyújtottak hathatósabb intézményi segítséget a lelki problémák okán.

A számadatokat és egyéb tapasztalatokat bemutató Gabriela Alexandrescu, a szervezet elnöke rámutatott, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célzó különféle korlátozó intézkedéseknek drámai kihatása volt a gyermekekre, ifjakra. Félelem, szorongás, bizonytalanság-érzet jellemezte az időszakot a gyermekek jelentős hányadánál, a súlyosabb eseteket ott jegyezték, ahol a családban voltak Covid-19 megbetegedések, netán elhalálozások. A gyermek szüleit is nagyon megviselte a tavaly tavasz óta tartó járvány, elfoglaltságaik miatt nem tudtak mindannyian olyan megoldásokat találni a családban, hogy segíthessék a gyermekeket könnyebben átvészelni a járványellenes korlátozások időszakát, főleg a tavalyi kétszeri szükségállapotot. A tanulmány szerint a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett, sokáig szünetelő iskolai tevékenység, az úgynevezett “online-oktatás” csökkentette a gyermekek is ifjak érdeklődését, fogékonyságát a tananyagok és általában a tanulás iránt.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások