Felhívás!

A Iordache-bizottság elfogadta a büntetőtörvénykönyv módosításról szóló jelentést

A Iordache-bizottság elfogadta a büntetőtörvénykönyv módosításról szóló jelentést Románia

Az igazságügyi törvények módosítására létrehozott különleges parlamenti bizottság, az úgynevezett Iordache-bizottság, elfogadta kedden a büntetőtörvénykönyv módosításról szóló jelentést. A testület több olyan cikkelyt eltörölt, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősített az alkotmánybíróság.

A jelentés elfogadását a bizottság tizenkét tagja támogatta, heten ellene szavaztak.

Florin Iordache bejelentette: a jogszabályt szerdán tárgyalja a felsőház, majd jövő héten kerül a képviselőház plénuma elé, amely döntő ház ebben a kérdésben. A különbizottság keddi ülésén részt vett Tudorel Toader igazságügyi miniszter is.

A kormánynak négy hónapja volt gyakorlatba ültetni az alkotmánybírósági döntéseket a büntető törvénykönyvekkel kapcsolatban, de nem tette meg – jelentette ki Iordache.

“Azért vagyunk itt, mert a PSD-ALDE kabinet sajnálatos hibája folytán a kormánynak nem sikerült gyakorlatba ültetnie az alkotmánybíróság legutóbbi határozatait. Ezért hívtam meg a minisztérium képviselőit, mert ezt abnormálisnak tartom. A kormánynak 4 hónap állt rendelkezésére eleget tenni az alkotmánybírósági döntéseknek, de halogatta hétről hétre, hónapról hónapra, így áprilisban arra ébredtünk, hogy ugyanott vagyunk az alkotmánybírósági döntések terén, amelyek a btk. egyes cikkelyeit alkotmányosnak, másokat alkotmányellenesnek mondtak ki, mint ahol voltunk” – mondta Iordache.

Közölte: a nagyobbik kormánypárt azt javasolta, hogy az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek minősített cikkelyeket töröljék el. Az ütemterv szerint az alkotmányos cikkelyeket szerdán a szenátus elé küldik elfogadásra, majd jövő héten a képviselőháznak kell szavaznia úgy a büntető, mint a büntetőeljárási törvénykönyv alkotmányosnak ítélt részeiről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.