Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gazdák terményei elsőbbséget fognak élvezni az élelmiszerpiacon

A gazdák terményei elsőbbséget fognak élvezni az élelmiszerpiacon Románia

Elsőbbséget fognak élvezni a helyi termékek az élelmiszerpiacon – tájékoztatott szerdán közleményben az RMDSZ annak apropóján, hogy a szenátus megszavazta a rövid ellátási láncra vonatkozó jogszabályt, amely célja, hogy a gazdák elsőbbséget élvezzenek a hústermékek, tojás, gyümölcs és zöldség, tej és tejtermékek, valamint pékáruk forgalmazásában a többi élelmiszerbeszállítóval szemben.

Mint írják, ennek értelmében az iskolai étkezdék, katonai egységek, kórházi étkezdék, bentlakásos iskolák, hatóságok és intézmények étkezdéi, nemzeti vállalatok étkezdéi elsősorban helyi alapanyagokat kell megvásároljanak termékük előállításához.

Hirdetés
Hirdetés

A rövid ellátási lánc lényege, hogy a termelő közvetlenül vagy legtöbb egy közvetítő segítségével értékesít a fogyasztónak.

„Az ország élelmiszerbiztonságának érdekében fontos előrelépés a helyi termékek értékesítése. Ugyanakkor az RMDSZ-nek fontos a gazdák segítése olyan értelemben is, hogy válságos időszakban az állami juttatások mellett biztosítsunk nekik egy olyan piacot, ahol el tudják a termékeiket adni” – idézi a közlemény Turos Lóránd Szatmár megyei szenátort, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét.

„A helyi termelők és feldolgozók valós esélyt kapnak a külföldi termelőkkel folytatott kiegyensúlyozatlan versenyben. Továbbá egyre nő az egészséges és környezetbarát termékek iránti igény. A javaslat ezt a szempontot is figyelembe veszi, hiszen ezáltal megfizethető, biztonságos és tápláló élelmiszerek kerülhetnek az emberek asztalára” – hangsúlyozta Fejér László Ödön, az RMDSZ Kovászna megyei szenátora, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja. – „A termékek eladása nem csak a gazda feladata. Nem az a megoldás, ha a termelő piacra megy, hanem az, hogy segítünk neki, hogy a terményei eljussanak a fogyasztóhoz” – tette hozzá.

Románia lesz az első olyan ország az Európai Unióban, amely átfogóan szabályozza a rövid ellátási láncot. Gyakorlatba ültetéséért az illetékes minisztériumok, a kereskedők és az agrár-élelmiszeripari termékekkel foglalkozó szervezetek képviselői felelnek majd.

 Fotó: Facebook/Kézdivásárhely Önkormányzata

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 3., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Annyira drága a szállítás, hogy már nem éri meg a multinak, hogy egyiptomi hagymával, lengyel almával, holland pityókával traktálja a népet.Előny lesz a nagytermelőnek,aki ugyanúgy agyonpermetezett és agyonműtrágyázott génmanipulált xart fog eladni az üzleteknek!A kisgazdától majd én veszem meg, amit nem tudok megtermelni,kézfogásos szerződés alapján! És messze elkerülöm a multikat, akik előbb-utóbb megérzik a kieső piacszegmenst, mert sok ember ébredezik! És akkor elhúznak innen a búsba, őket követik majd a gyógyszertárak! Az egészséges falusi gazdálkodást kell visszaállítani, nem az agyonsugarazott élelmezést!

 • User
  Dátum: 2023. március 3., 12:12
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Az RMDSZ semmit nem tett, hogy megvédje a sepsiszentgyörgyi piacon kétszeres áron seftelő viszonteladóktól a kispénzű lakosságot! Úgyhogy pofa be! Azt sem tudják mennyibe kerül 1 kiló pityóka! Csak a vásári eladóról tudják lehúzni a bőrt!