Felhívás!

A fel nem használt AstraZeneca oltóanyagok eladására készül a kormány

A fel nem használt AstraZeneca oltóanyagok eladására készül a kormány Románia

A kormány az AstraZeneca típusú oltóanyagok eladására készül, miután a svéd-brit gyártó oltóanyaga a lakosság körében népszerűtlen. Az egészségügyi minisztérium az exportot lehetővé tevő jogszabályon dolgozik – erősítette meg a Digi24 televízió számára az országos oltáskampány vezetője.

Valeriu Gheorghiță elmondta, szerte Európában megfigyelhető a jelenség, Románia inkább eladja a felhalmozott oltóanyagokat, mintsem megsemmisítse. Jelen pillanatban 1,7 millió adag AstraZeneca vakcina van raktáron Romániában, és eddig mintegy 745 ezret használtak fel.

A Digi24 televízió információi szerint már vannak olyan EU-n kívüli országok, amelyek jelezték, érdekeltek az AstraZeneca oltóanyagok megvásárlásában. Az Uniós szabályozások értelmében az Európai Bizottság által leszerződött oltóanyagokat csak eladományozni lehet, vagy ugyanannyiét értékesíteni, mint amennyiért megvásárolták – ez pedig az EU-n kívüli vásárlók számára előnyössé teszi az üzletet, hiszen ők külön nem tudtak hasonlóan előnyös feltételekről megállapodni a gyártóval.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.