Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A diszkriminációellenes tanács tagja lenne Dan Tanasă

A diszkriminációellenes tanács tagja lenne Dan Tanasă Románia

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsában szeretne helyet kapni a magyar szimbólumok székelyföldi használata és a magyar feliratok elleni pereiről ismert Dan Tanasă blogger, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A blogger egyike annak a 26 jelöltnek, akik a CNCD kilenc tagú vezető testületében megüresedő hét hely egyikére pályáznak. A jelölteket jövő hétfőn hallgatja meg a parlament jogi, valamint emberi jogi és esélyegyenlőségi bizottsága, és a parlament plénuma kedden választja meg az igazgatótanács új tagjait. Az így megalakuló új testület saját soraiból választja meg a CNCD új elnökét.

Tanasă hétfőn írt blogbejegyzésében jelentette be, hogy ismét megpályázta a tisztséget, de ugyanakkor szomorúságának is hangot adott amiatt, hogy „párttagság nélkül mit sem ér a diszkrimináció leküzdéséért végzett 12 évi munkája”.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma (FCRCHM) csütörtökön nyílt levélben kérte a parlamenti pártokat, hogy támogassák Tanasă megválasztását. A fórum a bloggert olyan aktivistaként mutatta be, aki jelentős tapasztalatra tett szert a számszerű kisebbségben élő székelyföldi románok jogainak védelmében.

A 44 székelyföldi román szervezet nevében megszólaló fórum úgy vélte: Dan Tanasă „a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok jogaiért harcolt és harcol, a törvényesség mellett és a magyar etnikai alakulatok által uralt önkormányzatok visszaélései ellen lépett fel, számtalan pert nyervén a három megye helyi hatóságai ellen”. A fórum a blogger érdemeként említi, hogy 2014 júniusában megalapította az Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), mely „a demokratikus társadalmak értékeiért” harcol, és amely „aktívan beavatkozott azon román állampolgárok emberi méltóságának és emberi jogainak a védelmében, akik Románián belül vannak nehéz helyzetben, vagy akiknek az identitása került veszélybe”.

Dan Tanasă és egyesülete az elmúlt nyolc évben perek százait indította a székely és magyar jelképek használata ellen, a román jelképek kizárólagosságáért, valamint a román nyelvi hegemónia fenntartásáért. Perei nyomán több tucat székelyföldi település középületeiről, köztereiről kellett eltávolítani a székely zászlót vagy a helyi zászlót, több tucat székelyföldi polgármesteri hivatal épületéről kellett eltávolítani a községháza vagy városháza feliratot. Legutóbb hétfőn érte el bírósági úton, hogy Csíkszeredában le kell cserélni azokat a kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyeken egy sorban van kiírva az utca magyar és román neve, olyanokra, amelyeken felül szerepel a román utcanév, és alatta a magyar.

A 2002-ben megalakított diszkriminációellenes tanácsot 2005 februárja óta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által támogatott Asztalos Csaba vezeti, aki újabb igazgatótanácsi tagságra pályázik.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 26., 10:16
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hát, különösen időszerű, amikor a nagy hírű demokráciákban a motherf***er PIMPEK egyik napról a másikra előkelő emberjogi harcosokká vedlenek át. Továbbá a miénk a rögvalóság: hétfőn tökmagot árulok az utcán, kedden járványügyi szakember vagyok, aki szemrebbenés nélkül letorkolja az akadémikust.

 • User
  Dátum: 2020. június 29., 9:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  S lesznek is olayn okosak akik meg is fogjak szavazni az ide valo bejutasat ennek a gyuloletkelto senkinek.Valaki mar ultese le ugy ahogy kell.