Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Covid-igazolványról szóló tervezet ellen tiltakozott az AUR a parlamentben

A Covid-igazolványról szóló tervezet ellen tiltakozott az AUR a parlamentben Románia

Szabadságot Covid-igazolvány nélkül feliratú transzparenst helyeztek el hétfőn a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői az alsóház pulpitusa elé, az alakulat társelnöke, George Simion pedig kérte, hogy vegyék le a napirendről a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló tervezetet.

Hirdetés
Hirdetés

Simion azt mondta, a jogszabályjavaslat alkotmánysértő előírásokat tartalmaz. „Egy demokráciában ilyesminek nincs helye” – fogalmazott.

Az AUR társelnöke szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök szorgalmazza, hogy a kormány vállaljon felelősséget a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvényért. Simion hozzátette, „pénteken románok ezrei fognak tiltakozni a parlament épülete előtt a zöldigazolvány ellen”.

Az ülést vezető Danie Suciu PSD-s képviselő rámutatott, a képviselőház plénuma nem tudja megvitatni a tervezetet, mert még nem kapta meg a szakbizottsági véleményezéseket, ezért nem bocsátotta szavazásra a tervezetnek a napirendről való levételére vonatkozó javaslatot. Az ülésvezető azt is megjegyezte, hogy a házszabály értelmében tilos transzparenseket, feliratos táblákat elhelyezni az ülésteremben parlamenti vita közben.

Megjelent az ülésen Diana Şoşoacă szenátor is, és bekiabálta a teremből, hogy sérül a véleménynyilvánításhoz való jog. Erre Suciu közölte vele, hogy szenátorként nem áll jogában felszólalni a képviselőház ülésén.

„Nem tudok elolvasni egy jelentést, mert nem látom a kollégáimat. (…) Az ilyen megnyilvánulások a jólneveltség teljes hiányára utalnak” – mondta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Iulian Bulai, miután az AUR képviselői a mikrofon elé helyezték el a transzparenst.

Adrian Solomon PSD-s képviselő szintén felrótta, hogy akadályozzák a munkavégzésben.

A képviselőház munkálatai végül csak azután folytatódtak, hogy az AUR képviselői levették a transzparenst.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük