Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Colectiv-tűzvész áldozataira emlékeztek Bukarestben

A Colectiv-tűzvész áldozataira emlékeztek Bukarestben Románia

Több tucaton vettek részt vasárnap a Colectiv-tűzvész áldozatainak emlékére tartott egyházi és világi eseményeken.

A 2015. október 30-án bekövetkezett tragédia áldozataiért 12 órától az egykori szórakozóhely közelében lévő templom udvarán felállított emlékműnél tartottak emlékmisét. Az emlékműhöz Dániel pátriárka is küldött koszorút.

13 órakor az egykori Colectiv-klub előtt tartottak emlékmisét, és elhelyezték a tűzvész áldozatainak portréit. Este ezekkel a portrékkal vonulnak a legfőbb ügyészség épülete elé az elhunytak hozzátartozói.

A tüntetés szervezői azt nehezményezik, hogy a #colectiv-dossziét „felületesen, késlekedve, feldarabolva” tárgyalták, illetve, hogy a tragédia után hét évvel sincsenek megoldva az egészségügyi rendszer gondjai, az égési sérültek ellátásának helyzete, és nem számolták fel a kórházi fertőzések veszélyét. Sérelmezik továbbá, hogy egyes nyilvános létesítmények továbbra is tűzvédelmi óvintézkedések nélkül működnek.

Az egykori Colectiv-klub előtt az államelnöki hivatal, a kormány, a szenátus, a képviselőház és az ortodox pátriárka képviselője is koszorúkat helyezett el.

A Colectiv szórakozóhelyen 2015. október 30-án ütött ki a végzetes tűzvész, amely 64 ember halálát és 163 ember súlyos sérülését okozta.

Colectiv Egyesület elnöke: október 30-a a román állam korrupt és tehetetlen voltára is emlékeztet bennünket

Október 30-án a romániai történelem utóbbi 50 évének egyik legnagyobb tragédiájára emlékezünk – írta Eugen Iancu, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke vasárnap a Facebookra.

„Október 30-a hét éve az utóbbi 50 év legnagyobb romániai tragédiáira való emlékezés napjává vált, amely ugyanakkor évről évre a román állam korrupt és tehetetlen voltára emlékeztet bennünket” – olvasható az egyesületi elnök bejegyzésében.

„Ami igazán fontos ezen a napon, az a társadalom, az utca népének reakciója. Ami fontos, hogy miként viseljük fájdalmunkat, sebeinket. Ami fontos, hogy elfelejtettétek-e vagy sem, hogy biztonságos életet akartok-e magatoknak és gyermekeiteknek. Mi, az áldozatok, évről évre el fogjuk mondani történetünket, abban a reményben, hogy soha nem fog megismétlődni. Mi már megismertük a tűznek, valamint a döntéshozók korrupciójának, gyávaságának, hiúságának és ostobaságának hatását, és megedződtünk. Maradtunk a kiábrándulással. De mi lesz veletek, akik azt hiszitek, hogy a történelem nem ismétlődik? Akik azt hiszitek, hogy „jól van ez így is”? Mit mondtok, és főleg mit tesztek?” – teszi fel a kérdést a szervezet elnöke.

forrás: Agerpres

fotó: Corupția ucide/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük