Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A clawback-adó módosítását kezdeményezi a PSD

A clawback-adó módosítását kezdeményezi a PSD Románia

A clawback-adó módosítását kezdeményezte Marcel Ciolacu, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a parlamentben.

Hirdetés
Hirdetés
Erről a házelnök maga számolt be csütörtökön, egy egészségügyi konferencián.

Ciolacu elmondta, meggyőződése, hogy közös érdek ellenőrzés alatt tartani a gyógyszerárakat, főleg az olcsó, generikus készítmények árát. Szerinte ezeket az orvosságokat főleg a kiszolgáltatott társadalmi rétegek használják, akik nem engedhetnek meg maguknak drága originális gyógyszereket. Ezért úgy vélekedett, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülniük a gyógyszergyártóknak, a forgalmazóknak és az állami egészségügyi hatóságok képviselőinek, és közös megoldást kell találniuk arra, hogy a gyógyszerek minden páciens számára hozzáférhetővé váljanak.

Ugyanazon a konferencián Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondta, felül kell vizsgálni az egészségügyi minisztérium gyógyszerár-politikáját, hogy az olcsó orvosságok ne tűnjenek el a piacról.

Rafila hangsúlyozta, hogy a bruttó hazai termék 1,5 százalékát az országban lévő húsz gyógyszergyár termeli, ebből egy van a román állam tulajdonában, a többi magánkézben. „Biztosítanunk kell a működését egy olyan ágazatnak, amely jelentős arányban járul hozzá a GDP-hez. Úgy gondolom, némileg felül kell vizsgálni az egészségügyi minisztérium árpolitikáját, mert paradox helyzetben vagyunk: spórolni akarunk, de többet fizetünk. Egyszerűen azáltal, hogy addig csökkentjük egyes gyógyszerek árát, amíg a legolcsóbbak eltűnnek a piacról, és helyüket a drágább készítmények veszik át. Oda jutunk, hogy kevesebb helyett több pénzt fizetünk” – mondta Rafila.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, gyors megoldást kell találni arra, hogy a lakosság hozzáférjen az olcsó, generikus gyógyszerekhez.

 
(Agerpres)
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük