Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Brassó megyei Nagysinken lesz a NATO romániai harccsoportjának súlypontja

A Brassó megyei Nagysinken lesz a NATO romániai harccsoportjának súlypontja Románia

A Brassó megyei Nagysinken lesz a NATO francia parancsnoksággal létesülő, mintegy ezer katonából álló romániai harccsoportjának súlypontja – közölte kedden az Agerpres hírügynökség Vincent Minguet ezredest, a romániai előretolt NATO-jelenlét parancsnokát idézve.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti francia nagykövetségen nyilatkozó ezredes kifejtette: a zászlóalj jelentős része még a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu légitámaszponton állomásozik, de a zászlóalj francia és belgiumi katonáihoz hamarosan holland katonák is csatlakoznak, június folyamán pedig jelentős részük átköltözik Nagysinkre, az ország központi részébe, ahol jobbak a gyakorlatozási feltételek.

Minguet elmondta: a francia katonák közösen gyakorlatoznak a brassói és csíkszeredai román hegyivadász alakulatokkal, a Romániában állomásozó amerikai egységekkel, védelmi és elrettentő feladatot látnak el, jelenlétük pedig „üzenet az orosz hadseregnek”. Hozzátette: jelenleg könnyű páncélosokkal rendelkeznek, de később nehézfegyverek is érkeznek, amint elő tudják készíteni ezek karbantartását.

„Úgy vélem, 4-5 évig leszünk itt, egy erős, nehézfegyverekkel is rendelkező állandó zászlóaljat alakítunk ki, hogy megelőzzünk bármilyen, Románia ellen irányuló agressziót vagy destabilizálást” – idézte a francia katonai parancsnokot az Agerpres hírügynökség.

Minguet a francia 27-es Annecy hegyivadász zászlóalj ötszáz katonájával március elején érkezett Romániába, amikor az Ukrajnát ért orosz támadást követően a NATO aktiválta a Reagáló Erőket (többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét), és Romániába is csapaterősítést küldött.

A védelmi tárca korábban közölte: a NATO egy új, francia parancsnokság alatt működő állandó harccsoport létrehozásával tervezi megerősíteni Romániában a keleti szárny védelmét, amelyben ötszáz francia, háromszáz belga és kétszáz holland katona vesz részt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 19., 7:02
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ha minden áron haboruzni akar a NATO, ne verjen tanyát Brassoba, húzzon helyből az ukranokhozz ,ha úgyis oda készült.Ne keverjen minket bele a saját cirkuszaba,elvégre nyugottan be lehet sétálni Ukrajnába,csak úgy jönnek mennek az EU politikusai ,csodálkozom edigg, hogy nem látogatót el johanis?Vagy Kelemen Hunor?Ha már annyira,szivuken viselik Zelenski sorsát.