Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A bírák szövetsége is bírálja az igazságügyi törvények újabb módosítását

A bírák szövetsége is bírálja az igazságügyi törvények újabb módosítását Románia

Bírálja a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) az igazságügyi törvényeket módosító, kedden elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, és annak felülvizsgálatát kéri a Dăncilă-kabinettől.

Az UNJR csütörtöki közleményében rámutat, a 2019/7-es sürgősségi rendelet, amelyet a szakmai szervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül fogadott el a kormány, több olyan előírást tartalmaz, amelyek sértik az ügyészi és a bírói pálya szétválasztásának elvét, ezért arra kérik a Viorica Dăncilă vezette kabinetet, hogy vizsgálja felül a jogszabályt, “mielőtt annak visszafordíthatatlan következményei lennének”.

Hirdetés
Hirdetés

A bírák szakmai szervezete rámutat, 2017-ben és 2018-ban abból a megfontolásból módosították az igazságügyi törvényeket, hogy minél élesebben válasszák el az egymástól teljesen független bírói és az ügyészi pályát. Ehhez képest – hívja fel a figyelmet az UNJR – két olyan előírás is van a sürgősségi rendeletben, amely ellentétes ezzel az elvvel: az egyik szerint ezután a vezető ügyészségi tisztségekre vonatkozó jelöléseket nem a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének kell véleményeznie, hanem a testület plénumának, amelynek tagjai között bírák is vannak, a másik pedig arról rendelkezik, hogy ezután bírák is megpályázhatják az ügyészségi vezetői tisztségeket, amennyiben korábban ügyészként is tevékenykedtek.

Bírálja az UNJR azt az előírást is, amely módosítja a legfelsőbb bíróság bírói tisztségeire pályázók esetében felállított követelményrendszert. Az eddigi szabályozás szerint olyan személyek pályázhatták meg a tisztséget, akiknek legalább 18 éves bírói tapasztalatuk volt. A kedden elfogadott sürgősségi rendelet most legalább 18 éves bírói vagy ügyészi tapasztalatot ír elő, ami szintén súlyosan sérti a bírói és ügyészi pálya szétválasztásának elvét – érvel az UNJR, és – bár elismeri, hogy a rendelet fontos és szükséges módosításokat is tartalmaz – kéri a kifogásolt előírások hatályon kívül helyezését.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük