Hirdetés
Hirdetés

A belügyminiszter azt szeretné, ha nem ismétlődnének meg az augusztus 10-én történtek

A belügyminiszter azt szeretné, ha nem ismétlődnének meg az augusztus 10-én történtek Románia

Augusztus tizedike olyan pillanat volt, amelyből mind a csendőrségnek, mind a civil szervezeteknek tanulniuk kell, hogy többé ne ismétlődhessen meg – jelentette ki Carmen Dan belügyminiszter kedden.

A belügyi tárca vezetője 17, Afganisztánban küldetést kezdő csendőr indulási ceremóniáján vett részt, ahol “referenciapontnak” nevezte a tavaly augusztus 10-én történteket, amiből mind a Román Csendőrségnek, mind a civil szervezetek vezetőinek és a békés tüntetőknek tanulniuk kell. “A csendőrséggel kapcsolatban ma is elmondtam: azt szeretném, hogy az augusztus 10-ei események többé ne ismétlődjenek meg” – mondta Carmen Dan.

Hirdetés
Hirdetés

Hozzátette ugyanakkor, nem akar olyan benyomást kelteni, mintha szemrehányást tenne a csendőröknek, és fenntartja az üggyel kapcsolatos korábbi álláspontját. Kifejtette, különbség van a békés tüntetés és az agresszivitással járó tömegmegmozdulások között, és ezt meg kell tanulniuk a civil megmozdulások szervezőinek is. Bizonyos esetekben minden civilizált országban közbelépnek a hatóságok a törvényes eszközök bevetésével, fogalmazott a belügyminiszter.

Carmen Dan elismerte, hogy voltak békés tüntetők is, akik az erőszakos közbelépés miatt szenvedtek, éppen ezért a békésen tiltakozóknak meg kell tanulniuk elhatárolódni azoktól, akik agresszív viselkedésről tesznek tanúbizonyságot.

Leszögezte, meg kell büntetni azokat a csendőröket, akik visszaélést követtek el. Ugyanakkor az a húsz személy, akik ellen vádat emeltek az augusztus tizedikei tüntetés után, nem a csendőrség, hanem a tüntetők soraiból került ki. A csendőröknek azonban kötelességük egyénenként is tudatosan felülvizsgálni minden cselekedetüket és levonni belőle a tanulságot, mert az egyéni akciók is kihatnak az intézmény egészének megítélésére – mondta Carmen Dan.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük