Felhívás!

FRISSÍTVE: 835 külföldi szavazóhelyiséget hagyott jóvá az Állandó Választási Hatóság

FRISSÍTVE: 835 külföldi szavazóhelyiséget hagyott jóvá az Állandó Választási Hatóság Románia

Összesen 835 külföldi szavazóhelyiséget hagyott jóvá az Állandó Választási Hatóság (AEP) a novemberi államelnök-választásokra.

Az Állandó Választási Hatóság arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a külképviseletek javaslatai alapján, több szakaszban zajlott a határon túli szavazóhelyiségek jóváhagyása. Az AEP által kiadott jóváhagyásokat követően a nagykövetségek és konzulátusok feladata lesz intézkedni, hogy megteremtsék a szavazáshoz szükséges logisztikai feltételeket, és tájékoztassák a külföldön tartózkodó romániai választópolgárokat a szavazóirodák helyéről.

A külügyminisztérium, a diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok intézkednek annak biztosítása érdekében, hogy a választási irodák elnökeinek és helyetteseiknek kinevezéséről szóló jegyzőkönyvet továbbítsák az Állandó Választási Hatósághoz, a külföldi szavazóhelyiségekért felelő választási irodához és a választásokon részt vevő valamennyi politikai párthoz – szögezi le az AEP.

Az AEP határozata a Hivatalos Közlönyben fog megjelenni.

FRISSÍTÉS: Iskolákban, hotelekben, vendéglőkben, kereskedelmi központokban nyitnak körzeteket

Iskolákban, kulturális központokban, szállodákban, vendéglőkben vagy gyerekeknek szánt szabadidőközpontokban nyitnak szavazókörzeteket a külhoni románoknak a novemberi államelnöki választásokra, derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) által hétfőn közzétett információkból.

Az AEP összesen 835 szavazókörzetet nyit külföldön, a legtöbbet, 143-at, Spanyolországban. Azoknak a külhoni románoknak, akik nem a levélszavazás lehetőségét választották, a választások mindkét fordulójában három nap áll rendelkezésükre a voksolásra.

A hatóság listája szerint Spanyolország 99 településén rendeznek be szavazókörzeteket, ezek egy része hotelekben, kulturális központokban, kereskedelmi központokban lesz. Madridban 9 körzetet nyitnak.

Olaszországban 142 szavazókörzetet hagytak jóvá, ebből ötöt Rómában, hármat Milánóban, egy iskolában. Aosta településen a könyvtárban szavazhatnak az ott élők, Matera településen pedig az Il Circo kereskedelmi központban.

Németországban 79 szavazókörzet megnyitását hagyták jóvá, az Egyesült Királyságban pedig 72-t, amiből 18-at Londonban, ez utóbbiak közül az egyik a Dracula vendéglőben fog működni.

A franciországi román állampolgárok 50 körzetben adhatják le voksukat, ezekből 5 Párizsban lesz.

A Moldovai Köztársaságban 37 szavazókörzetet hagyott jóvá az AEP, ezek közül 12 Chişinăuban lesz.

Az AEP szerint Belgiumban 23, Ausztriában pedig 17 szavazókörzetet nyitnak meg. Az Írországban jóváhagyott 16 körzetből 10 Dublinban van, mind a Royal Dublin Society székházában.

Az Afganisztánban tartózkodó románok Kabulban és Kandaharban élhetnek szavazati jogukkal, a NATO katonai bázisán létesített két szavazókörzetben.

A szavazókörzetek listáját és minden körzet pontos címét meg lehet találni az AEP honlapján.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.