Felhívás!

55 éves korhatárt ajánlanak az AstraZeneca vakcina alkalmazására

55 éves korhatárt ajánlanak az AstraZeneca vakcina alkalmazására Románia

A 18 és 55 év közötti felnőttek immunizálására ajánlják a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinát – közölte csütörtökön az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett közlemény szerint az első és második dózis közötti időszak nyolc hét lesz.

A CNCAV emlékeztet: az Európai Gyógyszerügynökség ajánlata szerint a védőoltást 18 évnél idősebb személyek kaphatják meg, a két dózis közötti ajánlott időszak pedig 4 és 12 hét közé esik.

Az AstraZeneca vakcina szaporodásra képtelenné tett adenovírust használ, és mindkét részoltása egyforma. A vakcina “közvetíti” a sejteknek a koronavírus adatait, ennek hatására az immunrendszer ellenanyagot termel.

Az oltást nyolc és tíz dózisos fiolákban forgalmazzák, amelyek 2 és 8 Celsius-fok között hat hónapig őrzik meg stabilitásukat. Az elosztás hőmérséklet-ellenőrzés mellett, szabványos módszerekkel történik, hűtőkocsikban, konténerekben és hűtött dobozokban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. január 29-én adott ajánlást az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának egyéves feltételes forgalmazására.

Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltási kampányt koordinátora kedden közölte: a mintegy 60 százalékos hatékonyságot ígérő AstraZeneaca vakcina beadására február 15-étől kezdődően lehet majd időpontot foglalni az ebből a célból újonnan megnyitandó 180 újabb oltóközpontban.

A jelenleg is működő 578 romániai oltóközpontban továbbra is a Pfizer/BioNTech és Moderna oltásokat kaphatják meg azok, akiknek van már előjegyzésük.

Romániában az egészségügyi alkalmazottak immunizálásával kezdődött az oltási kampány, amelynek január 15-én indított második szakaszában a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

Mivel azonban mind a Pfizer/BioNTech, mind pedig a Moderna az ígértnél kevesebb adagot szállított, a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak beoltását átütemezték, hogy a 65 év felettieknek és a veszélyeztetett csoportoknak elegendő oltóanyag maradjon a második vakcina beadására.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.