Felhívás!

FRISSÍTVE: 16 megyében okozott károkat a viharos időjárás, 180 településen nincs áram

FRISSÍTVE: 16 megyében okozott károkat a viharos időjárás, 180 településen nincs áram Románia

Csütörtök reggel 16 megyében dolgoznak az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) munkásai az utak szabaddá tételén, az áramszolgáltatás helyreállításán és a hóban ragadt személyek kiszabadításán. Az útkarbantartók csúszásgátló anyaggal szórják fel az úttesteket.

A következő megyék érintettek: Brăila, Bihar, Beszterce-Naszód, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Galac, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea, illetve Bukarest.

Az ország több megyéjében – Brăila, Buzău, Ialomiţa és Tulcea – a csütörtökre virradó éjszaka minden út le volt zárva, ezeket az időjárási viszonyoktól függően nyitják meg a nap folyamán.

Érintett a közlekedés az A2-es autpályán is, illetve több országúton Bihar, Brassó, Călăraşi, Galac, Hargita, Ialomiţa, Prahova, Vrancea megyében.

Csütörtök reggel még mindig szünetelt a közlekedés a Hargita megyében a13B országút Parajd és Borzont közötti szakaszán és a Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó közötti 12C jelzésű országúton, ahol az erős szél a többtucatnyi fát döntött ki.

A vasúti közlekedés még mindig szünetel szerda este óta Beszterce-Naszód megyei Kisilova (Ilva Mică) és a Suceava megyei Dornavátra (Vatra Dornei) között, több vasúti szakaszon pedig Diesel-mozdonyok közlekednek a villamos vezetékek helyreállításáig.

Minden tengeri kikötő le van zárva.

A DSU tájékoztatása szerint reggel 6.30-kor nem volt még áramszolgáltatás 19 megye – Fehér, Bihar, Brăila, Buzău, Beszterce-Naszód, Kolozs, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Máramaros, Maros, Prahova, Szeben, Szatmár, Szilágy és Vrancea – 180 településén. Az áramszolgáltató munkásai dolgoznak a vezetékek helyreállításán.

22 országút van lezárva, 35 vonat vesztegel az állomásokon

Csütörtök délelőtt 22 országúton – többnyire az ország délkeleti részében – szünetel még mindig a közlekedés, négy országúton nehézkesen zajlik a forgalom, a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak: 35 vonat különböző pontokon vesztegel, mert a sínekre dőlt fákat még nem sikerült eltávolítani, jelentette ki Lucian Bode távozó szállításügyi miniszter.

“Reggel 8 órakor érvényét vesztette a vörös riasztás. Tegnap estétől folyamatosan kapcsolatban álltunk a mentő- és katasztrófaelhárító csapatokkal” – mondta Bode a parlamentben.

Rámutatott, a katasztrófavédelmi csapatok dolgoznak a helyzet mihamarabbi megoldásán.

Egyetlen vasúti szakasz van teljesen lezárva, a Beszterce-Naszód megyei Kisilova (Ilva Mică) és a Suceava megyei Vatra Dornei között, mondta Bode.

Az éjjel azt a döntést hozták a válságstábban, hogy azokon a vasúti szakaszokon, ahol fennállt a veszélye annak, hogy a szerelvények elakadnak az úton, inkább megállítják a vonatokat az állomásokon, mutatott rá az ügyvivő miniszter.

A fővárosi Henri Coandă repülőtéren nem töröltek egyetlen járatot sem, viszont több járatnak nagy késése van, például a Tarom Bukarest-Iaşi járatának, mivel a pilótáknak nem sikerült eljutniuk időben a repülőtérre a Bukarest vonzáskörében levő településekről.

“Becsléseink szerint délig, amikor a narancssárga riadó is érvényét veszti, az országutak többségét ismét megnyitják a forgalom előtt” – tette hozzá Bode.

Hat megyében szünetel a tanítás

Hat megye minden iskolájában szünetel csütörtökön a tanítás a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, tájékoztatott az oktatási minisztérium.

A tárca szerint zárva vannak a tanintézmények Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Tulcea és Vrancea megyében.

Konstanca és Giurgiu megyében pedig szintén szünetel csütörtökön a tanítás néhány településen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.