Felhívás!

150 millió euróval csökkentették a SRI költségvetését

150 millió euróval csökkentették a SRI költségvetését Románia

A parlament pénzügyi bizottsága kedden késő este jóváhagyta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) költségvetését, miután 150 millió lejt levágott az eredetileg előterjesztett büdzséből.

A módosítás elfogadása mellett 20, ellene 13 törvényhozó voksolt.

A kormány által előterjesztett tervezet több mint 2,4 milliárd lejt irányzott elő a SRI-nek, ez 4,82%-kal több, mint 2018-ban volt.

A költségvetési bizottság összesen 525 millió lejt vágott le a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) és a kormányőrség (SPP) költségvetéséből, és ezt az összeget az egészségügyi minisztérium javára csoportosította át.

George Voinescu tábornok, a SRI helyettes vezetője “riasztónak” nevezte a javasolt költségvetési módosításokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a forrásmegvonással a szolgálatok műveleti kapacitását csökkentik.

“Azt gondolom, hogy átléptek egy vörös vonalat, amelyen túl már nemzetbiztonsági kockázatról beszélhetünk. Nem mondhatjuk majd, hogy Románia egy biztonságos ország, mert nincs pénze arra, hogy biztonságos ország legyen. A költségvetés megvonásokkal az állampolgárok biztonsága kerül veszélybe. Biztonsági megfontolásokból a titkosszolgálat nem reklámozhatja tevékenységét, de azt elmondhatom, hogy a SRI nélkül Románia másképp nézne ki” – mondta a tábornok, aki arra kérte, a parlamenti képviselőket, hogy jelöljék meg, hogy melyik területtel (terrorelhárítás, kiberbiztonság, energetikai biztonság, kémelhárítás) ne foglalkozzon ezután a SRI.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.