Felhívás!

TikTok-videók miatt zárták ki a bírói karból Cristi Danileţ kolozsvári bírót

TikTok-videók miatt zárták ki a bírói karból Cristi Danileţ kolozsvári bírót Reklám

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege hétfői ülésén megszavazta Cristi Danileţ kizárását a bírói karból.

A Kolozs megyei törvényszék bíráját a közösségi oldalakon történő megnyilvánulásai miatt büntette a testület. Az igazságszolgáltatásban dolgozók jogállására vonatkozó törvény alapján meghozott döntés nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon megfellebbezhető.

Cristi Danileţ kizárását a bírák és ügyészek fegyelmi vétségeit vizsgáló Igazságügyi Felügyelet javasolta CSM-nek.

Danileţ: a bírói karból való kizárásom alapjául szolgáló TikTok-filmecskéknek nincs közük a hivatásomhoz

Cristi Danileţ törvényszéki bíró kijelentette, a TikTok videómegosztó online felületen a tavaly általa közzétett két filmecske miatt döntött így a testület, pedig az illető tartalmaknak nincs közük az igazságszolgáltatáshoz és a bírói hivatáshoz, mivel a magánéletéről szólnak.

“Az egyik felvételen nyírom a sövényt a házam mellett, a másikon egy medencét tisztítok. Semmiféle megjegyzést nem teszek ezeken a felvételeken az igazságszolgáltatásra, és a képi tartalomnak sincs köze a hivatásomhoz. Ez az én magánéletem, amiért senkinek nem tartozom beszámolóval. A tanács döntése értelmében “az igazságszolgáltatást sértő viselkedésem” miatt rótták ki ezt a szankciót. A döntést egyhangúlag hozta meg a CSM, mivel egyes tagjai úgy vélik, hogy az általam felvetett szabálytalanságok az Igazságügyi Felügyelet által lefolytatott vizsgálat módjával kapcsolatban valósak voltak. Természetesen fellebbezni fogok a legfelsőbb bíróságnál, és biztos vagyok benne, hogy ezt a helyzetet orvosolni fogják. A végleges döntés meghozataláig továbbra is ellátom feladataimat” – írta Danileţ hétfő esti Facebook-bejegyzésében.

Cioloş: a PNL, a PSD és az RMDSZ elkezdte az igazságszolgáltatás lerombolását

Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) “elkezdte az igazságszolgáltatás lerombolását”, megjegyezve, hogy Cristi Danileț kizárása a bírói karból “minden szempontból rosszul mutat”, és Románia helyrehozhatatlanul veszélyezteti európai pályáját.

“A PNL, a PSD és az RMDSTZ elkezdi lerombolni az igazságszolgáltatást. Az eddig véghezvitt kevés reformot is vissza fogja vetni ez a Iohannis elnök által támogatott koalíció. Helyrehozhatatlanul veszélyeztetjük európai pályánkat, és csatlakozunk Lengyelország és Magyarország mellé a problémás országok listáján. Cristi Danileț kizárása a bírói karból minden szempontból rosszul mutat, bárhonnan is szemléljük. Még akkor is, ha a legfelsőbb bíróság nem ad majd igazat a CSM-nek, a folyamat elindult. A bíráknak nagyon kell ügyelniük, bármelyikükkel megtörténhet, ami Danileţ bíróval megtörtént” – írta Cioloş hétfő esti Facebook-bejegyzésében.

A politikus szerint ez nem az egyedüli eset: az elmúlt hónapokban arról értesült, hogy több bíró és ügyész megfélemlítve érzi magát, és fegyelmi kivizsgálások zajlanak ellenük.

Leszögezte, ha Románia Lengyelország vagy Magyarország mintáját követve “egy fogatlan DNA-val és megfélemlített bírákkal és ügyészekkel működő rendszer” felé tart, ellenállásra van szükség, és “az USR az első sorban fog küzdeni”.

Predoiu: sokat kockáztatott a CSM

Cătălin Predoiu szerint “nagyon sokat kockáztatott” a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) azzal, hogy kizárta Cristi Danileţet a bírói karból.

Egy keddi Facebook-bejegyzésben az igazságügyi miniszter kifejtette: ha már ennyire magasra emelte a lécet fegyelmi kérdésekben a CSM, akkor ugyanezeket a követelményeket kell támasztania kivétel nélkül valamennyi bíróval és ügyésszel szemben.

Predoiu emlékeztetett arra, hogy tagja ugyan a CSM-nek, de fegyelmi kérdésekben nem szavazhat, ugyanakkor Cristi Danileţ fellebbezni készül a legfelsőbb bíróságon. Közölte, hogy igazságügyi miniszterként a testület döntésének tartalmi részét a jogerős ítéletig nem kívánja kommentálni, elkerülendő azt, hogy véleménynyilvánítását nyomásgyakorlásként értelmezzék.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a bírák és ügyészek jogállásáról szóló 2011-es törvényben a fegyelmi vétségekért kiszabható szankciók a német, dán, holland és svéd modellt követik, és ezt a jogszabályt “a PSD heves ellenkezésének dacára” sikerült elfogadni. “Most pedig azt látom, hogy az USR bírálja ezeket a szankciókat. Érdekes” – írta bejegyzésében Predoiu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.